Menü

Mit eszik a vega? Mit eszik a vegán?

Aki vegetáriánus, az nem eszik húst, igen, ez eddig igaz. Ez, ami külső megfigyelőként szembetűnik. A vegetáriánusok viszont különböző meggyőződésből nem esznek húsfélét és ennek csak kis százaléka egészségügyi indok. Jóval gyakoribb, hogy az állatokra, mint a Föld bolygón rajtunk kívül élő érző lényekként tekintenek és mint ilyet, a saját érdekükben való leölésüket (még, ha direkt tenyésztett is) bűnnek tartják, és ebben nem kívánnak részt venni.

Ennek a gondolkodásnak legszélsőségesebb változata az etikai vegán, aki semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt (mézet se!), mert azt az állatok kizsákmányolásának tartja. Ezért ezen elvek mentén gyakran nevezik undorítónak, gyilkosnak a húsevőket, ami többet árt a vegán mozgalomnak, mint használ. Ők a vegák szélsőségesei, ezért, ha ilyennel találkozunk, ne vonjunk le messzemenő következtetéseket!

De haladjunk szépen sorban, a legmegengedőbbtől a legszigorúbb szabályokat betartó változatokig.

*ovo- lakto- vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt
*lakto- vegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen
*vegán vagy szigorú vegetáriánus: csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, kerül minden állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket, sőt a mézet is!)
*nyers vegán: csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt és azt is csak mindenféle hőkezelés nélkül (kizárólag zöldséget, gyümölcsöt, magvakat tartalmaznak az ételei), nevezik élő -ételfogyasztásnak is. 45 fok fölött denaturálódnak (mennek tönkre) az enzimek, ezért leveseket télen minimálisan fel lehet melegíteni fogyasztás előtt (mondjuk fűtőtestre téve)
*frutariánus diéta követői kizárólag gyümölcsökkel táplálkoznak (tehát uborkával, paradicsommal és avokádóval is), mely tisztító és méregtelenítő hatású étrend, így rövidtávon tökéletes méregtelenítő kúrához, hosszú távon azonban nem nyújt elegendő tápanyagot.

Láthatjuk tehát, hogy a vegetáriánus, azon kívül, hogy nem eszik húst, még sok egyéb étrendi korlátozást is sokszor bevezet, ezért, ha vegetáriánust látunk vendégül, előtte tájékozódjunk, hogy mi az pontosan, ami az étrendjébe belefér.

Ami egy igazi vegetáriánusnak viszont sosem fér bele, az a húslevesben főtt zöldség, vagy más hússal kapcsolatba lépett zöldséges raguból kiválogatott zöldség/gabonaféle. Nem fogyaszt továbbá halat sem. Ha viszont valaki azt mondja vegán, akkor tudhatjuk, hogy tisztán növényi étrendet folytat, és ételébe még tejtermék sem kerülhet. Remélem, most már mindenki tudja, hogy a vega rövidítésnek nem szinonimája a vegán, és a speciális étrendet követő ismerőseit is tökéletesen tudja majd megvendégelni.

Elsősorban a tisztán növényi étrenden lévőknek kell odafigyelni, de a mennyiségi szükségletek miatt a lakto-vegetáriánusoknak is ajánlott. Tudatosan odafigyelve viszont az állati fehérjékben megtalálható esszenciális aminosavak is bevihetőek. Ez növényi táplálékok helyes párosításával érhető el. Ezt nevezik fehérje komplettálásnak. Ami az egyikből hiányzik, az megvan a másikban. Erről a témáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Magas fehérjetartalmú növényekről olvashatsz ebben a korábbi cikkben.

Ha pedig a fehérjedús táplálkozás alternatív módjai érdekelnek, akkor ez a cikk neked való!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.