Menü

A boldogság egyik kulcsa: a futás

A futás az a sport, amihez nem kellenek eszközök, bármelyik évszakban és napszakban végezhető. Nincsen szakmához vagy életkorhoz kötve, bárki bármikor elkezdheti. Egy jó futócipőn kívül semmilyen speciális öltözet nem szükséges, viszont az akaraterő igen, az ami elengedhetetlen. Az előző cikkemben , pár praktikus tanácsot mutattam be, hogy mire kell odafigyelnie annak, aki szeretne elkezdeni futni. Most pedig pár példát hozok arra, hogy milyen jótékony hatása lehet a szervezetünkre.

Mire gondolunk futás közben?

A kérdésre a válasz nagyon szubjektív. Hiszen minden ember fejében más játszódik le futás közben. Valaki egyáltalán nem gondolkodik, csak „kikapcsol”, nem törődve a napi gondokkal, „tiszta” fejjel vág neki az adott távnak. Hiszen a futás az köztudottan stresszoldó hatással bír. Így amikor gondok sokasága nyomja a vállunkat és ahelyett, hogy másokon vezetnénk le a sok feszültséget, inkább menjünk ki a természetbe, a friss levegőre és fussunk. Mire visszaérünk, addigra garantáltan máshogy fogjuk látni a problémáinkat és nyugodtabban tudjuk folytatni a napunkat. De a befelé fordulás hatására eszünkbe juthatnak olyan emlékképek, amiket már elfelejtettünk, vagy átsiklottunk fölötte, tervek, elhatározások fogalmazódhatnak meg bennünk. Futás alatt elmélyedhetünk a gondolatainkban és úgy láthatjuk a világot, mint még soha.

Fejleszti a személyiségünket?

Nagyban hozzájárul az önbecsülésünk fejlesztéséhez. Hiszen a futással legyőzzük lustaságunkat, célokat tűzünk ki magunk elé, amiket megvalósítunk. Sok ember nem tudja rávenni magát a sportra, hiszen úgy gondolja, hogy az fájdalommal jár. De aki elkezdi, az büszke lehet önmagára, hiszen már többet tett magáért és egészségéért, mint a legtöbb ember.

Kevesen gondolnánk, de a futástól boldogabbak leszünk. Az agyunk endorfin hormont szabadít fel, ami a boldogságérzetért felelős. A futás kezdetétől számított 35-45. percében szabadul fel és a futás befejeztével, még órákig is eltarthat. A futás figyelemre, rendszerességre és pontosságra oktat.

Izmaink feszesedhetnek, és nem utolsó sorban a felesleges zsírtömegtől is megszabadulhatunk a futás által, így javulhat az önképünk, illetve a világhoz fűződő viszonyunk. Ha nem tudunk rendesen aludni, akkor szenvedünk. Jó gyógyír lehet, ha sportolni kezdünk, hiszen ilyenkor egyensúlyba kerül a szellemi,- illetve testi fáradság, emiatt könnyebben álomba merülhetünk. Ezen felül a futás növeli a testhőmérsékletet, az edzés utáni hőmérséklet csökkenés pedig elősegíti a mély alvást.

További jótékony hatások:

Ne csak a felnőttekről beszéljünk, nézzük, meg hogy az iskolásoknak, egyetemistáknak, hogyan segíthet a tanulásban egy kis kocogás. A szellemi fáradságra, a legjobb módszer, ha fizikailag terheljük magunkat. Több órás tanulás után, egy kis futás, szinte kicseréli az agyat, és amellett, hogy pihenünk már újult erővel tudjuk folytatni, és jobban, könnyebben tudunk majd koncentrálni. A mozgás ugyanis fokozza az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, aktiválja az idegrendszert.

A nők igen érzékenyek, ha az öregedés kerül a téma középpontjába. Nem szeretnek a korukkal dicsekedni, illetve a ráncaik számát pontosan tudják, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy kevesebb legyen. Pedig a csodakenőcsök és csodaszerek helyett, egy kis futással is javíthatunk ezen, ugyanis ez a mozgásforma lassítja az öregedést.

A fizikai előnyei közé tartozik, hogy állóképességünk nő. Erősíti az immunrendszert, megelőzhetőek a szív,- és érrendszeri betegségek. Segít a helyes testtartás előidézésében, egyensúlyba hozza az anyagcserét. Megerősíti az ízületeket, csontokat, és a csontritkulás kialakulása is megelőzhető. Csökkenti a rossz koleszterin szint értékeket, ezáltal megelőzhetőek az ebből következő betegségek is.

Hátrányok, veszélyek

Mint mindennek, ennek a sportnak is vannak hátrányai és veszélyei. Nyáron ne akkor induljunk el futni, amikor a legmelegebb van, mert könnyen napszúrást kaphatunk, növelhetjük a bőrrák kialakulásának az esélyeit. A tűző napon könnyen rosszul lehetünk! Mindezek mellet, ne felejtsünk el letusolni futás után, hiszen így tisztíthatjuk meg a bőrünket a kosztól.

Nem mindenkinek megfelelő testmozgás a futás. Akik cukorbetegek, vagy hosszantartó betegségben, esetleg magas vérnyomásban, szív-, vagy veseproblémákban szenvednek, illetve az izom- és ízületi sérülésekkel rendelkezők konzultáljanak az orvossal! Majd ezután az utasításoknak megfelelően válasszanak számukra megfelelő sportot!

Vigyázzunk arra is, hogy ne vigyük túlzásba a futást. Ritkán kialakulhat függőség, főleg azoknál, akik valamilyen más függőségüktől próbálnak megszabadulni.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.