Menü

Érdekességek a rozmaringról

A mindennapjaink során, legtöbbet a konyhában találkozunk a rozmaringgal. Először a húsok tartósítására használták. Mára ez csak annyiban változott, hogy húsok fűszerezése tartjuk a konyhában. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig, minden hús típushoz érdemes használni. A raguk mellet az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de használjuk levesek, főzelékek, saláták ízesítéséhez. Tea, illetve illóolaj is készíthető belőle.

Ha a növény jótékony hatása után kutatunk, elkerülhetetlen, hogy ne ütköznénk bele Shakespeare Hamletjébe, ahol Ofélia e szavakat használta: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe.” Shakespeare már rávilágított a rozmaring erejére. Hiszen serkenti és javítja a memóriát. Ezt a tudomány hivatalosan be is bizonyította. A rozmaringot az emlékezés és a hűség növényének tekintik.

Rövid történeti ismertető

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény. Mediterrán tájakon honos, de nálunk is megterem cserépben, vagy akár kis kertekben. Népies neve az antosfű, de a latin nevéből adódóan tenger harmatjának is nevezik.

Az ókor óta megbecsült növény, de a XVI-XVII. században vált híressé, mint gyógynövény. A rozmaring emlékezetre való hatását a XVI. században egy angol botanikus Henry Lyte, Niewe Herball című művében írja le. Sőt konkrét receptet is ad az olvasó kezébe, miszerint a virágokat cukorral rétegezve kell tartósítani, majd ezt követően naponta egy kanállal fogyasztani.

Az egyiptomiak az ételeiket ízesítették a növénnyel, de a múmia mellé is helyeztek rozmaring ágakat, hogy a túlvilágon is segítse az illetőt. Később a görögök és a rómaiak is előszeretettel használták. Görögországban a tudósok és a diákok rozmaringágakat viseltek a hajukba, hogy szellemi teljesítményüket javítsák. Másik értelmében használva a gyászolók rozmaring ágat dobtak a sírba az emlékezés szimbólumaként.

A középkorban már a szerzetesek is termesztették, de már, mint hivatalos gyógynövény. A magyarság körében is népszerű volt a rozmaringos-motívum. A szűz menyasszonyt jelképezte. Az ara csokrába, a lányok ruhájára, a vőfély borosedényét is rozmaringgal díszítették. A Magyar Királyné vizének is nevezték, mert alkoholos kivonata mind gyógyszerként, mint parfümként használható volt. A legenda szerint Erzsébet magyar királyné parancsára készült, de a pontos összetevők, a híres recept, az idő elteltével homályosodni kezdett, így az eredeti formáját nem ismerhetjük pontosan.

Jótékony hatásai

Számos problémára használták az idők folyamán. De most nézzünk meg egy két példát, mire is tudjuk mi hasznosítani. Erősíti az immunrendszer, illetve javítja a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Több évszázada használják a rozmaringot emésztési zavarok kezelésére, puffadásra, vagy akár székrekedés esetén. Javítja a memóriát, illetve a szemünk egészségét is megóvhatjuk vele.

Igazán sokfelhasználású növényről beszélhetünk, hiszen mind magunkat, mind lelkünket is gyógyíthatjuk vele. Párnánk alá rakva a tudatunkat, memóriánkat javíthatjuk; a rossz álmokat elűzhetjük; gyógynövényként pedig betegségeinket előzhetjük meg, vagy akár kezelhetjük.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?