Menü

Takarékra! – A legjobb applikációk a spórolás elősegítésére

Szinte nem ismerek olyan embert, aki a karácsonyi ünnepek után ne panaszkodott volna az anyagi helyzetére. Teljesen érthető! A legtöbben ilyenkor többet költünk a tervezettnél. Plusz apróságokat vásárolunk - a már eddig is temérdek ajándékhoz. De akkor már megvesszük a szebb és persze drágább csomagolópapírt. Ezen kívül még az étkezéshez szükséges alapanyagokról nem is kezdtünk el beszélni. Újévkor aztán még mélyebbre nyúlunk a zsebben, akárhol is töltsük az óév búcsúztatását, szinte kizárt, hogy ingyen megússzuk.

Nem csoda hát, hogy januárban mindenki összébb húzza a nadrágot, igyekszünk újra egyenesbe jönni és tényleg csak azt vásárolni, amire szükségünk van. Ez odafigyelést és tervezést igényel, amit szerencsére ma más sok applikáció fejlesztő cég felismert. Teszteltem néhány, a Google Play Áruházból elérhető ingyenes programot, amelyek segítségével jobban nyomon lehet követni a kezünkből kiadott pénzkötegek mennyiségét.

Monefy – Money Manager

Ez volt az első, amit letöltöttem, egyszerűen megfogott a cuki és borzasztóan egyszerű, átlátható dizájnja. Bármilyen anyagi költségünket besorolhatjuk 15 kategóriába (pl. ruházat, gyógyszerek, pipere, autó költségei, számlák, stb.). Plusz jelet kiválasztva adhatunk hozzá pénzt, a mínusszal pedig jelezhetjük az esetleges költségeket. Utóbbi esetén százalékosan kimutatja, hogy pl. az adott héten melyik kategória vitte el a pénzünk nagy százalékát. Van lehetőség éves, havi, heti és napi kimutatásokra is, valamint külön jelezhetjük, hogy az adott összeg készpénz volt, vagy kártyás fizetés.


Előnye: Egyszerű, átlátható és gyors adatbevitelt eredményez.
Hátránya: Az ingyenes verzióban csak font valuta van, illetve az applikáció is angol, a pro verzió megvásárlásával lehet csupán valutát váltani. Költségvetés tervezés funkció nem található benne.

Pénzügyeim

Igyekeztem magyar nyelvű pénzügyi menedzser applikációt találni, és akkor találtam rá erre. Egyszerű, letisztult, már-már túlságosan is silány kinézetű applikáció nagyon sok rejtett zugot, megoldást rejt. Számtalan kategóriába sorolhatjuk a mindennapi kiadásainkat. Komoly összegzést és statisztikát vázol és még az a költségkeretet is előre beállíthatjuk. Mindenképp nagy segítség, ha nem akarunk túlköltekezni, vagy felelőtlenül szórni a nehezen megkeresett pénzünket.


Előnye: Forint alapú, magyar és költségvetést is készíthetünk vele könnyedén. Ráadásul még állandó kiadást is tudunk bejegyezni, melynek gyakorisága is személyre szabható.
Hátránya: Kell egy kis „játszadozás” vele, míg kitapasztaljuk, hogy is működik. Egyes opciók igencsak rejtve vannak, a letisztult külcsín ellenére is.

Money Pro – Magyar kiadáskezelő

A magyar nyelvű applikáció már a letöltés után meggyőzött, ugyanis érthető és részletes bemutatóval indított, amely által könnyen átláthatjuk a programot. 22 alapkategóriába rendezhetjük a költségeinket, de az „Egyéb lehetőséggel” ezt még inkább bővíthetjük. Alapvetően forint alapú, de a beállítások lehetővé teszik más valuta mozgások bevitelét is. Szintén beállíthatunk az ismétlődő pénzmozgásokat és költségvetésekkel igyekezhetünk önkontrollt beállítani a költekezéseinkben. Grafikonok segítik az kiadások és a bevételek átláthatóságát, és egy költségvetés összegző funkció is található, mely az aktuális anyagi helyzetünket és lehetőségeinket mutatja.


Előnye: Számtalan funkció és túlköltés esetén még figyelmeztetést is ad. Plusz sötétített témájú verzió is elérhető már, amely a szemünk védelmében ajánlott.
Hátránya: A „Kiadás” kategória kikeresése elsőre macera, mert nincs feltűntetve hogyan is válthatunk a kategóriák közt.

Bármit is válasszunk, bármilyen technikát is használjunk a magunk, így a pénztárcánkban levő anyagiak védelmében, a lényeg ugyanaz: ha spórolni akarunk, ahhoz erős elhatározás és kitartás kell! Ezt pedig sajnos, vagy épp szerencsére még semmilyen gép, kütyü vagy applikáció sem tudja kiváltani.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.