Menü

A tél rubinvörös csodája - Ezért együnk gránátalmát!

Ma már nem is számít olyan nagy különlegességnek, lassan a közép-európaiak is megtanulják, hogyan kell megpucolni ezt a mediterrán területen őshonos gyümölcsöt. Az októbertől -februárig tartó szezonjának már a vége felé járunk. Annak, aki még nem tökéletesítette a technikát, hogy hogyan is lehet az ízletes magokhoz hozzájutni, annak még épp van egy kis ideje, hogy a mostani szezonban profivá váljon. Az interneten több video is található erről. Sokan használják a félbevágós, fejjel lefelé kikocogtatásos módszert, de így néhány magot biztosan félbe vágunk, emiatt nem annyira jó. Különben is, valószínűleg a termőhelyen élők gyümölcs tisztítási szokásai a legjobbak. Hogyan csinálják ők? A tetejét vágjuk le, vagy csak vágjuk be körbe és csavarjuk le. A hosszanti kidudorodások mentén pedig vágjuk be, így pont cikkekre tudjuk vágni! A legkevesebb kosszal és lé-veszteséggel így juthatunk az ízletes vörös gyümölcshússal körbevett magokhoz. Remélem így mindenki számára érthető!

A gyümölcs számos különlegesen erős antioxidánst tartalmaz. A gránátalmalé antoxidáns kapacitása nagyobb, mint mondjuk a vörösboré, szőlőléé, zöld teáé, áfonya léé, de még az acai bogyók levénél is

A gránátalma rákellenes hatását több fronton is igazolták. Bizonyítottan angiogenezis gátló hatású. Ez azt jelenti, hogy az ér-újdonképződést gátolja, tehát a daganatszövetnek nem lesz jó ér-, és vérellátása. Ami így kevésbé jut tápanyaghoz, nem nő olyan mértékben, mint a gyümölcs fogyasztása nélkül. Azon ritka élelmiszerek egyike (még a gomba ilyen), amelyek természetes aromatáz inhibitort tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy gátolja az ösztrogéntermelést, ami pedig csökkentheti a mellrák kockázatát. Két tanulmány is azt mutatta, hogy prosztatarák kezelését követően fogyasztott gránátalmalé, vagy gránátalma tartalmú étrend-kiegészítő használata mellett a rák indikátorának tartott Prosztata Specifikus Antigén - PSA- emelkedése jelentősen lassult.

Véd a szívbetegségek kialakulásától is! A benne található fitokémiai anyagok csökkentik az LDL oxidációt (ez a „rossz” koleszterin, ami az ateroszklerotikus plakkok kialakulásáért is felelős). Egy vizsgálat kimutatta, hogy meglévő ateroszklerotikusplakkal rendelkezők közül, akik egy éven keresztül napi 30 ml gránátalma levet ittak a plakk mérete 30 %-kal csökkent, míg a gránátalmát nem ivóké 9 %-kal nőtt. Fitokémiai anyagai csökkentik továbbá a vérnyomást is, így elmondható, hogy a szív-és érrendszeri betegségek ellen is kiváló természetes szer.

Segíti az agyi funkciókat, támogatja a memóriát! A koronáriabypass és szívbillentyű műtéteket követő memóriafunkció zavarokat különböző gránátalma-tartalmú étrend kiegészítőkkel sikerült megelőzni. Enyhe memóriafunkció zavarokkal küzdők között végzett vizsgálatban, a napi rendszerességgel gránátalma levet ivók később jobban teljesítettek memóriateszteken. Illetve a funkcionális MR-vizsgálatok is megnövekedett agyi aktivitást regisztráltak.

És a sok tudományos érv mellett a szubjektív, de talán legfontosabb érv a fogyasztása mellett, az az, hogy nagyon finom. Aki még nem próbálta, mindenképp adjon neki egy esélyt!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.