Menü

Ezt jó, ha tudod a felfázásról

Csíp, fáj minden pisilésnél, pedig úgy tíz percenként menni kell? A hideg idő beálltával egyre többeket érint a köznyelvben csak felfázásként emlegetett hólyaghurut. Lássuk, mi okozza, és mik a tünetei, kezelési lehetőségei!

Maga a felfázás szó nagyon kifejező a tünetegyüttes kialakulását tekintve, hiszen a létrejöttében a kismedencét vagy a végtagokat érő hideghatásnak lehet szerepe, a panaszokat okozhatja az alulról történő megfázás. Ugyanakkor a megfázáshoz hasonlóan a felfázás sem az állapot orvosi megnevezése. A húgyutak fertőzése mindkét nemet, s felnőtteket, gyermekeket egyaránt érint. Ezek közül a fertőzések közül az egyik leggyakoribb a húgyhólyag gyulladásos állapota. Orvosilag erről - a húgyhólyag gyulladásáról van szó, egy szóval a hólyaghurutról, latinul cystitisről akkor, amikor felfázásról beszélünk.

Bár kétségkívül, a nőknél gyakrabban jelentkezik (a nők 80 százaléka megtapasztalja a felfázás tüneteit), azonban a férfiakat sem kíméli. Annak, hogy a nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, anatómiai okai vannak. Egyrészt a rövid, viszonylag tág húgycső, amin a baktériumok könnyebben feljutnak. Másrészt a szexuális aktivitás fizikai folyamata: a szexuális aktus a húgycsövet is ingerli. A hüvelyben található Coli baktériumok számára ez ideális táptalajt jelent. A fertőzést továbbá az is segíti, hogy az aktus a húgycsőbe jutott baktériumokat a hólyagba felfelé tolja. A nászúti cisztitisz, és a „mézeshetek” hólyaghurut is a szexuális aktivitásról kapta nevét. Több kutatás bizonyítja, hogy az aktív szexuális élet is okozhat ugyanis felfázást - illetve azokat a tüneteket, amilyeneket felfázáskor szoktunk tapasztalni. Ezt igazolja az statisztikai adat is, mely szerint az apácák 50 százalékkal kevesebbszer fáznak fel, ami matematikailag azt jelenti, hogy az esetek felében a hideg és a megfázás, öltözködés okozza a felfázást és a másik felében a szex.

A hólyaghurut felismerése fontos, hiszen időben megkezdett gyógyítása néhány nap alatt eredményt hozhat. Ha viszont nem orvosoljuk a bajt, a fertőzés átterjedhet a vesékre, és súlyos, maradandó károkat okozhat.

A felfázás tünetei:

- A szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, ami viszont csak csekély mennyiségű ürítéssel jár
- A vizelet csípő, égető
- A vizelet szagos,
- továbbá sötét színű
- Fájdalommal jár a húgyhólyagban
- Esetleg fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

A felfázás kialakulására hajlamosít a gyakori szexuális együttléten túl a cukorbetegség, valamint egyéb krónikus betegségek vagy beavatkozások, kezelések, amelyek rontják a szervezet saját védekező rendszerének - immunrendszerének működését, pl. kemoterápia, sugárkezelés, valamint a természetes baktériumflóra egyensúlyának zavara: intimspray, pesszáriummal, óvszerrel, spermicid tablettával és géllel vagy kúppal történő védekezés esetén. Ilyenkor a természetes baktériumflóra hiányában a kórokozók könnyen elszaporodnak, és a hólyagba jutva gyulladást okoznak. Az ösztrogénhiánnyal járó állapotokban (pl. menopauza esetén) is sorvad a hólyaghám, csökkentve az ellenállóképességet, növelve a fertőzéshajlamot.

S végül, a legtöbbek által ismert ok a medencetájék lehűlése: szabadon hagyott deréktáj, hideg felületen üldögélés, vékony ruházat, vizes fürdőruha, hideg, fázó lábak. Utóbbi érdekessége, hogy a kínai orvoslás meridiánrendszerében a vese meridián a talpról indulva jut el a veséig, így ők ezt tartják a felfázás okának. A nyugati orvoslás magyarázata szerint a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek. A gyengült keringés miatt a hólyagban csökken a védekezésben fontos szerepet játszó sejtek száma, ezért az itt található baktériumok könnyebben tudnak szaporodni és gyulladást okozni.

A fertőzést pontosan csak vizeletvizsgálattal lehet kimutatni, ami azért fontos, mert a felfázás gyógyítása így lehet a leghatékonyabb. Véres vizelet vagy gyakran visszatérő felfázás esetén ez mindenképp fontos. Ha ismerjük a felfázást okozó baktériumokat, könnyebb meghatározni az antibiotikumos kezelést. Antibiotikumokkal rendkívül hatékony a felfázás gyógyítása: a gyógyszerek hatására a tünetek általában egy héten belül elmúlnak.

A kezelést kezdjük otthoni módszerekkel:
* Igyunk nagyon sokat, mert ez átmossa a veséket, a hólyagot, és segíti a kórokozó kiürülését.
* Amikor ingerünk van, menjünk minél hamarabb a mosdóba!
* Mindenképp öltözzünk melegen.
* A meleg ülőfürdő is jó hatású, főleg a kezdeti stádiumban akár a kialakulást is megelőzheti, tehát, ha tudjuk, hogy fáztunk/sokáig volt a medencénken vizes ruhadarab, mindenképp érdemes forró fürdőt venni.
* Kerüljük a kiválasztáskor hólyagfalat ingerlő anyagok fogyasztását, mint pl kávé és a csípős, erős ételek.
* Gyógyulásunkat segíthetjük gyógyteákkal, gyógynövénykivonatokkal, ilyen a medveszőlő tea, a tőzegáfonya tartalmú készítmények.
Erre a célra több recept nélkül kapható húgyúti fertőzés megelőzésére szolgáló készítmény is ismert:
Urogin (orvosi medveszőlő levél, cickafarkhajtás, párlófű hajtás, csalánlevél, mezei zsurló, nyírfalevél keveréke) Urzinol, fontos gyógynövény a tőzegáfonya, amit alternatív antibiotikumnak is neveznek és számos formában hozzáférhető. Vizelethajtó teák (pl. csalán, nyír, mezei zsurló) is segíthetnek a hólyag tisztulásában a 3 liter folyadékon túl. A legtöbb esetben a gyógynövényteákkal, fokozott folyadékfogyasztással gyógyítható az állapot és nem kerül sor antibiotikus kezelésre. A visszatérő fertőzések esetén a hüvely normálflórájának megborulása is szóba jöhet kórokként, ilyenkor annak rendezésére, vagy esetleg helyi ösztrogén-kezelésre lehet szükség, ezért súlyos, visszatérő esetekben nem csak urológus, de nőgyógyász is bevonásra kerülhet.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!