Menü

Na, fogadjunk!

Újévkor szokás fogadalmat tenni, az óév lezárásával valami új, valami jobb köszönt be, és ehhez a gondolathoz próbálunk tevőlegesen is hozzájárulni. Tegyünk, ne tegyünk fogadalmakat? Van értelme?

Nem tudom, ki hogy van vele, de az biztos, hogy nekem bármilyen életmódbeli változtatáshoz szükség volt egy fordulópontra. A fordulópontot viszont sosem egy dátum (újév, születésnap, bármi) jelentette. Egyszerűen csak a gondolat, ami régóta motoszkált a fejemben, valahogy átcsapott tettbe. S mintha az agyam átkapcsolt volna, onnantól a korábbi szokásaim meg se tudtak érinteni. Ilyenkor nincs alkudozás, míg ha csak valami külső hatásra gondoltam úgy, hogy ideje változtatni, akkor ideig-óráig csináltam, követtem, de mindig ott volt a gondolataimban a pizza is.

Sokan szeretik szonban valamilyen dátumhoz kötni a változtatást, egy amolyan trigger eseményként funkcionál ez náluk. Ilyen trigger esemény általában minden életmódbeli változtatást megelőz, még ha nem is tudatosul. Lehet, hogy épp csak nagyon lihegtél, mire felértél az emeletre, vagy frusztrált, hogy babalátogatóban nem gyújthatsz rá, nem úgy állt a ruha rajtad, stb. Van, amikor tudatosulnak ezek a dolgok, és jön a „na, most van elegem ebből” érzése, de sokszor nem is tudjuk, mi okozza ezt az „átkattanást”.

Kihasználhatjuk a naptári dátumokat is ilyen váltásokhoz. Ezek akkor lehetnek sikeresek, ha már régóta szerettünk volna változtatni. Lehetséges, hogy pont ez az alkalom lesz a mi trigger eseményünk. Ha valamin változtatni akarunk, az olyan legyen, aminek sikeres betartása esetén örömteli eseményt nyugtázhatunk. Hiszen ha elvégzése túl megterhelő, az nem válik szokássá. Kis lépéseket tegyünk, ilyeneket tűzzünk ki magunk elé! A "strandszezonra lefogyok 20 kilót" nem a legjobb fogadalom például. Ha pontosan tudod, hogy hogyan kell ezt csinálni (és miért ne tudnád, ennyit bóklászva oldalainkon :))

Elhatározhatod, hogy több zöldséget fogsz enni, hogy heti kétszer halat eszel, hogy magad fogod sütni a kenyeredet, heti kétszer elmész edzőterembe, tehát olyan dolgokat teszel, amik aztán a végcélodhoz vezetnek. Persze mérlegre is kell állni, hogy lásd, miként haladsz, de ha nem megy le az első héten 2-3 kiló, nem dőlhetsz a kardodba és adhatod fel, hisz nem azt fogadtad meg, hogy leadsz X kilót. A kitartó és következetes munkának pedig mindig megvan az eredménye! Bármilyen más fogadalomra is átültethetőek ezek az elvek.

Fontos, hogy már az apró lépések betartása is örömet okozzon, mert így fogod hosszan követni. Például ha csak kicsit is jobb a közérzeted, ki fogsz tartani. Ne vállalj túl sokat! Ha megszakadsz a fogadalom teljesítésében, nem fogsz hosszan kitartani mellette. Ha úgy tudod csak beiktatni a sportot, hogy napi 4 órát alszol és mész dolgozni, az nem lesz hosszan tartható. Utálni fogod, és ezért abbahagyod. Inkább menj csak heti kétszer, de az maradjon meg egész évre, minthogy most ezerrel beleveted magad, de 3-4 hét múlva megunod és kéred vissza a régi életed, mert az jobb volt!

De csak azért, mert szokás, ne fogadj meg semmit. Hidd el, mindennek eljön az ideje! Ha épp februárban állsz majd készen a változtatásra, akkor majd kezded akkor. Pont mire a legtöbben feladják, te akkor leszel a legmotiváltab, hát nem cool? Nem lebeszélni akarlak, te tudod, hogy az évek során hogy sikerült betartanod az ilyen elhatározásaidat. Az apró célok mentén haladva igenis sikeres lehet az újévi fogadalom is. Főleg, ha azt te is elhiszed és nem az unalomig sulykolt, "az újévi fogadalom úgyse betartott soha" gondolatot dédelgeted magadban. Igen, te meg tudod, meg fogod csinálni, és milyen szuper, hogy napra pontosan tudni fogod, hogy mikor váltottál!

Jómagam nem fogadok meg semmit, mert nekem a külső meghatározók nem működnek. Ha a fejemben változik valami, akkor nem kell elseje, de mégcsak hétfő se, egyszerűen holnaptól figyelek. De van, akinek jól működnek a fordulónapokhoz kötött váltások is, szóval, ha úgy érzed, mindenképp próbálj meg a fentebb írt alapelvek dolgozni a célod eléréséért!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.