Menü

Családállítás: tudatalattink üzeneteinek feltárása

A családállítás egy érdekes, és esetenként felkavaró módszer. Talán már ajánlották neked, hallottál is róla, de nem tudod pontosan, mi is az. Cikkünkben adatok, ködös szakmai szövegek, „pszicho-blabla” helyett most elolvashatod a lényeget!

A családállítás módszere Bert Hellinger német pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Működésének alapja Rupert Sheldrake biológus morfogenetikus mezőnek nevezett „információs hálója”, mely szerint az élőlények között (láthatatlanul, tudattalanul) kapcsolat van. Így elődeink, őseink élettörténete sok esetben befolyásolja jelenünket, életünket, boldogulásunkat, egészségünket. A családrendszerben mindig szigorú törvények uralkodnak, ezen törvények, szabályok megsértése pedig mindig következménnyel jár. (Pénztelenség, önértékelési zavar, párkapcsolati problémák, stb.) A családállítás során feltérképezzük a család rendszerét és azt, hogy hol és mikor sérült a rend, problémát okozva így a jelenben.

Amint rápillantunk őseink sorsára, életére, máris elindul egyfajta kiegyenlítődés, javulás. Oldómondatokkal segítünk abban, hogy a múltbeli stresszes helyzet feloldódjon és a családi lélek, lelkiismeret megnyugodjon.

Visszaadjuk azokat a sorsokat, nehézségeket, fogadalmakat, amik nem hozzánk tartoznak, csak őseinktől átvéve (nekik tudattalanul „segítve”) magunkévá tettük, és amelyek minket hiányban tartanak, megfosztanak minket a boldogságtól, bőségtől, egészségtől.

Csoportos családállítás során a résztvevők körben ülnek. Az állítást vezető mellé ül az a személy, aki szeretné problémáját felállítani, megoldani. Röviden elmondja a csoport előtt, hogy mivel szeretne foglalkozni, mi okoz most nehézséget az életében. Ezután az állításvezető megkéri őt, hogy válassza ki a csoportból azokat a személyeket, akik őt és az ő családtagjait fogják megszemélyesíteni. A résztvevők, vagy más néven képviselők nem ismerik ezeket a családtagokat, sőt, néha magát az állítást kérőt sem. Ettől függetlenül, ahogy a képviselő beáll a térbe, úgy fog viselkedni és működni, azt fogja érezni és mutatni, amit az állítást kérő családjának tagjai éreztek. Megmutatkoznak azok az érzelmek, viszonyulások, kötelékek, amelyek a lélek mélyén lakoznak. Ez a kép sokszor nem felel meg annak, amit a fizikai valóságban családunkról látunk. Sokszor ez eléggé megrázó tud lenni

Az állítást kérő először kívülről szemléli az eseményeket (később ő is beállhat a saját szerepébe), rálátást kap családja elakadásaira, melyet így képessé válik tudatosítani és feloldani. Amikor a család összes tagja (a képviselők) jól érzi magát a térben, a helyén van, a lélek könnyeddé válik, és az állítás befejeződik.

Családállító terapeuta képzésen tulajdonképpen bárki részt vehet, így bárkiből válhat családállító terapeuta. Leggyakrabban azonban olyanok tanulják meg a módszert, akik egyébként is a lélek dolgaival foglalkoznak, pl. pszichológusok, pszichoterapeuták, mentálhigiénés szakemberek, kineziológusok.

Ha kineziológus is a családállító-terapeuta, az általában egy kicsit más minőséget ad az állításnak. A hellingeri családállítás általában a jelenből indul, fokozatosan megy visszafelé az időben addig a pontig, ahol a családi rendszer sérült. Kineziológiával viszont lehetőség van már az állítás elején célzottan ahhoz a generációs őshöz, vagy ahhoz az inkarnációs eseményhez visszamenni, ahol a jelenlegi probléma gyökere van. Izomteszteléssel megkeresi azt a kort, ahol a felállítást végezni kell. Ezzel konkrétabbá, gyorsabbá és célzottabbá teszi a módszert.

Ugyanígy előfordul olyan is, hogy valaki több problémájára szeretne megoldást és nem tudja eldönteni, melyikre történjen a felállítás. Ilyenkor a családállító kineziológus a szokásos izomteszteléssel megállapítja, hogy melyik problémára lenne célszerű az állítást végezni. Előfordulhat ugyanis, hogy annak a problémának az oldásával a többi gond is mérséklődik. Ami nekem személy szerint még nagyon tetszett a kineziológiai módszerrel ötvözött családállításon, az a felkavaró élmények esetén feltörő sírógörcs, vagy más fizikai tünet azonnali oldása volt. A speciális, homlok-tarkó tartással azonnali megnyugvás, a fájdalom csillapodása érhető el. Márpedig a kliensek reakciójára adott válasz rendkívül fontos ennél a módszernél.

Egy-egy állítás során mindig csak annyi információ mutatkozik meg a térben, amit az állítást kérő ott akkor adott helyzetben és időben elbír, befogadni képes.

Egy probléma megoldásához néha elég egy állítás (főleg, ha valaki a családállítás mellett más módszerekkel is dolgozik problémái megoldásán). Néha viszont szükséges az ügyeket többször is felállítani, hiszen egy átfogóbb, mélyebb elakadásnak nem csak egy oka lehet. Az állítások között 3-4 hétnek el kell telnie és más módszerekkel kombinálva is ajánlott ezt a szünetet betartani.

Amennyiben először csak ismerkednél a családállítással, mehetsz képviselőnek. Ez azt jelenti, hogy saját ügyet nem viszel, nem kérsz állítást, csak mások fognak téged saját állításukba szereplőnek beválasztani. Ezeket a rád ruházott szerepeket is mindig érdemes megfigyelni, hiszen a saját életedben ezekben a minőségekben te is oldódsz. Így nem véletlen, hogy miért választanak ki téged anya vagy apaszerepre, agressziónak vagy éppen boldogságnak. Egyébként személyek és fogalmak is megtestesítésre kerülnek.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.