Menü

A nassolás és ami a háttérben van...

Délután három óra. Hozzám órát lehet igazítani. Délután három magasságában rám tör az a bizonyos „valamit nasizni kell” érzés. Pedig a nassolás, akárhogy is nézem, mindig üres kalóriákról szól. Akkor sem feltétlen hasznos, ha egészséges élelmiszereket, magokat vagy diétás süteményeket, cukormentes csokikat bontogatunk egymás után és próbáljuk betölteni azt a bizonyos űrt, ami miatt a rágcsálnivalókhoz nyúlunk. Mert éhesek nem vagyunk, az biztos, hiszen akkor főtt ételt kívánnánk, tápláló fogásokat, húst vagy zöldséget, halat meg tojást, nem pedig sósat az édessel és utána fordítva.

A szakemberek szerint a sóvárgások egyik oka mindig pszichés eredetű, a másik a tápanyag-, vagy ásványianyag-hiány. Érdemes utánaolvasni és kipróbálni fahéj, króm vagy magnézium tablettákat, törekedni kell az elegendő lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztására, magas glikémiás indexű ételek kerülésére.

Nagyon érdekes kutakodni kicsit, hogy mely vágyakozás, mit jelez. A csokoládé iránti sóvárgás a magnézium hiányára utal. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, több mint 300 anyagcsere funkcióhoz szükséges. A lisztes termékek, tészták kívánása króm-hiányra vezethető vissza. A króm szabályozza az vércukorszintünket. A sajtra való vágyódás az Omega-3 zsírsav kiegyensúlyozatlanságát mutatja. Ha folyton üdítőitalokat innánk, akkor lehet, hogy kalciumra van szüksége a szervezetünknek, miközben kávé vagy tea túlzott fogyasztása kén, foszfor hiányát jelezheti. Az étvágytalanságra a B vitamin hiánya lehet a válasz, a stressz evésre pedig különböző relaxációs technikák alkalmazása, sportolás jelenthet megoldást.

Túl szigorú fogyókúra után nem csoda, ha a szervezet tápanyaghiányban, illetve energiahiányban szenved, és ezért jelentkezhetnek falásrohamok. Nem változatos, nem megfelelő étrend esetén ugyanez bekövetkezhet, vagy fáradtak, ingerlékenyek leszünk. A kevés alvás vagy a túledzés szintén előidézhet falási kényszereket.

A fáradtság, a bőrszárazság, az alacsony vérnyomás, a hajhullás, a hízás és az indokolatlan falási rohamok mögött a pajzsmirigy alulműködése is állhat, érdemes kivizsgáltatni!

Megfelelő vitaminok, étrendkiegészítők és ásványi anyagok és rostok bevitele, tudatosan felépített étrend, jól kiszámolt szénhidrát-fehérje-zsír fogyasztása, rendszeres sportolás, elegendő alvás, folyadékbevitel és relaxációs technikák alkalmazása segíthet abban, hogy valóban csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk és elkerüljük a felesleges nassolást, falásrohamokat és az ezzel járó pluszkilókat, esetleg bűntudatot, kellemetlen hasi diszkomfortérzetet.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!