Menü

Menjek / maradjak

A kivándorolt vagy éppen külföldről hazatért, „új mobilitást” képviselő magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat legújabb epizódját, az Édes Otthont nemrég mutatták be a 14. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon.

A Higlights of Hungary-díj és Erasmus Euro Media-díj nyertes Speak Easy Project csapat (Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba) az epizódokban egy hosszú évek óta tartó ma is nagyon aktuális társadalmi témát feszeget, hiszen a 2004-es uniós csatlakozással a magyarok tömegesen vándoroltak ki külföldre munkát vállalni egy jobb élet reményében, mely hullám a 2008-as globális gazdasági krízissel tovább fokozódott. A statisztikai adatok szerint 2014-re a külföldön élő magyarok száma 350 ezerre növekedett.

A független gyártásban, önerőből és közösségi finanszírozásból készült sorozat egy hiányt pótol a maga nemében, hiszen egy viszonylag széles keresztmetszeten keresztül mutatja be a magyar migránsok mindennapjait, tapasztalatait, a beilleszkedés és újrakezdés nehézségeit, motivációit és dilemmáit, gondolatait a jövőről, hazatérésről.

Az első 3 elkészült és bemutatott epizód (New York, London és Hollandia helyszínekkel) már a sorozat honlapján (www.menjekmaradjak.hu) és a legnagyobb videómegosztó portálon is megtekinthető, a "Sweet Home" jelenleg csak Budapesten és pár vidéki művészmoziban látható a filmfesztivál keretein belül, az "Inside Berlin" gyártása pedig folyamatban van.

New York: https://www.youtube.com/watch?v=xlQhYVQSpDE&t=1311s

London: https://www.youtube.com/watch?v=J1FYM0-Ibyg

Hollandia: https://www.youtube.com/watch?v=1s9BJIFcZ9Y&t=996s

A New Yorki-i epizód Mirjam és Attila személyes portréit állítja kontrasztba, míg a londoni már 6 különböző státuszú és munkakörben dolgozó történetét mutatja be, a holland pedig 5 főhőssel készült 4 különböző városban, Amszterdamban, Hágában, Rotterdamban és Utrechtben.

Hogy hogyan is ihletett meg az ő történetük? És mit gondolok én, mint külföldön élő magyar?
Az a következő írásomban kiderül.

Gősi Gabriella

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?