Menü

Gyógyulj nyers gyömbérrel!

Az őszi-téli időszakban sok embert elér a torokfájás, és az ehhez kapcsolódó megbetegedések. Ennek megelőzéseképpen érdemes otthon tartanunk gyömbért, hiszen nyersen való fogyasztásával megelőzhetjük és gyógyíthatjuk a betegségeinket!

Amikor érezzük, hogy a megfázás, torokfájás kerülget mindket, sokszor már tudjuk, hogy mi vár ránk, mi következik, de úgy érezzük, nem sokat tehetünk. Esetleg elkezdjük a vitaminkúrákat, gyógynövényteákat kortyolunk, vagy aki kevésbé pártolja a természetes gyógymódokat, az valamilyen gyógyszertári megfázás és torokfájás elleni termékkel próbálkozik.

Sosem örülök, amikor érzem, hogy kerülget valamilyen betegség, no de ki az, akit boldoggá tenne az ilyesmi? Emlékszem, korábban mindig erre gondoltam: akkor most 1 hét szenvedés következik... Mára átalakítottam a hozzáállásomat, hiszen ez is nagyon fontos (erről egy következő cikkünkben még lesz szó, figyeljétek az oldalt!), de elkezdtem nyersen fogyasztani a gyömbért, amivel igen komoly torokfájásos és megfázásos betegségeket sikerül megelőzni vagy lerövidíteni.

A használata végtelenül egyszerű: vegyünk zöldségesnél vagy nagyobb áruházak zöldség-gyümölcs részlegein nyers gyömbért, és ebben az időszakban tartsunk mindig otthon, hiszen ha kell, akkor mielőbb, de lehetőleg azonnal van rá szükség. S amikor érezzük, hogy kapar, fáj a torkunk, többet tüsszögünk, mint általában, vagy bármi hasonló tünetet észlelünk, akkor vágjunk le belőle egy szeletet kb. olyan módon, ahogyan az a fenti fotón is látható! Ezt a szelet gyömbért pedig rágjuk el, és ezt ismételjük meg minél többször egymás után, amíg a tünetek fennállnak. Akár egész nap is rághatjuk a gyömbért, ha biztosan el akarjuk űzni a betegséget! Sőt, a leghatékonyabb, ha éjszakára is a szánkban tartunk egy szeletet. Sokan aggódnak, hogy lenyelik, vagy nem tudnak így aludni, de meg lehet szokni, és akár a nyelvünk alá is tehetjük ezt a szeletet. A kényesebbek a gyömbér barnás színű héját vékonyan levághatják, így is ugyanolyan hatékony.

A legtöbb embernek az a problémája ezzel, hogy a gyömbér csíp, és ez nem túl kellemes az éppen fájó toroknak. Igen ám, de éppen ebben rejlik a hatékonysága! Valójában meg lehet szokni a gyömbér csípős ízét, és néhány alkalom után már nem is lesz annyira idegen és problémás a számunkra. Amikor pedig érezzük, hogy csíp, gondoljunk arra, hogy éppen most pusztítja el a torkunkban lévő baktériumokat!

Egyes gyógyszertári torokfájáscsillapító készítmények tartalmaznak fájdalomcsillapító szereket, de ez csalóka lehet: a fájdalomcsillapítás ugyanis nem egyenlő a gyógyítással! Amennyiben csak a tüneteket csillapítja az adott készítmény, akkor még annak a kockázata is fennállhat, hogy állapotunk romlik, miközben a fájdalmat próbáljuk meg elnyomni valamilyen szintetikus szerrel.

Nemrégiben láttam, hogy több tízezer forintért kínálnak olyan készítményt, amely a szervezet féreghajtását és tisztítását szolgálja. S hogy mi van a készítményben? Gyömbér... Hogy a készítmény megéri-e, azt mindenki döntse el maga, de az bizonyos, hogy mint fertőtlenítő és baktériumölő hatású gyógynövény, széles körben elterjedt a használata.

A gyömbér fantasztikus hatását pedig a gyógyszerészek is elismerik és tudományosan igazolták, így azon gyógynövények közé sorolják a gyömbért, amelynek alkalmazása házilag is javasolt.

Sokan ismerik a reszelt gyömbéres gyógyító italokat, teákat, vagy a mézzel kevert verziót. Noha ez is hatásos, a nyers gyömbér tartós rágása jóval nagyobb fegyver a nemkívánatos téli megbetegedéssel szemben!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.