Menü

Holt Költők Társalgása - tüdőgyulladás helyett

A tüdőgyulladás hozta össze minden idők egyik legkülönlegesebb kerekasztalát

Tavaly novemberben nagy sikert aratott a Nyugdíjasok Országos Szövetségének a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából indított kampánya, melyben öt tüdőgyulladásban elhunyt magyar költő verseit ültették át képregényekbe. A stafétát idén a Légúti Betegek Országos Szövetsége vette át, akik a poéta ötösfogat keménymagját – Csokonait, Aranyt és Ady-t – ültették egy asztalhoz a Magvető Café színpadán.

Holt Kötők Társalgása - ez volt a címe annak a kerekasztal-beszélgetésnek, mely Turczi István Prima Primissima díjas költő vezetésével zajlott csütörtök délelőtt a Magvető Café színpadán. A beszélgetés nem azért volt különleges, mert a résztvevők költészetről, betegségről, nőkről és hasonló témákról cseréltek eszmét, még csak azért sem, mert mindegyikük felolvasta legfrissebb versét, hanem a beszélgetők személye miatt. A diskurzus főszereplői a 19. és 20. század magyar irodalmának költőóriásai voltak: Csokonai Vitéz Mihály, Arany János és Ady Endre. A mit sem sejtő nyájas néző első látásra valóban azt gondolhatta volna, hogy A Reményhez, A walesi bárdok és a Harc a Nagyúrral költőit látja a színpadon, azonban a gyakorlott szem a profi maszkmester keze munkája ellenére is Pindroch Csabát (Csokonai), Scherer Pétert (Arany) és Badár Sándort (Ady) ismerhette fel a beszélgetőkben.

Bár a performance apropója a Tüdőgyulladás Világnapja, fő üzenete pedig a bakteriális tüdőgyulladás megelőzhetősége volt, a pergő és olykor parádés poénokat puffogtató párbeszédekre ez mégsem nyomta rá a bélyegét. A tavalyi kampányban feldobott gondolatkísérlet lényege, hogy sztárköltőink napjainkban élnek, és ezért aztán nem is halnak meg tüdőgyulladásban. Mivel életben maradnak, rengeteg mindenre marad idejük: Csokonai nőügyei rendeződni látszanak, Arany keresi helyét a digitális kütyük világában, Ady pedig továbbra is a szenvedélyek rabja, ezért sofőrszolgálattal közlekedik. Mindemellett persze dolgoznak is, ezt bizonyítandó mindhárman felolvasták legújabb – Turczi István diszkrét közreműködésével íródott – verseiket.

„A világ egy vén lájkvadász” írja a mindig bölcs Arany A világ című vadonatúj költeményében. Úgy látszik, Ady sem éppen optimista korszakát éli: a Nálunk is járt az ősz egy körúti rablótámadásos affér szép-szomorú története. Csokonai Szegény Zsuzsi, a szelfizéskor című versét hallva, olvasva viszont önkéntelenül mosolyra húzódik a szánk, és ez így van rendjén. Ráadásul azzal a nem elhanyagolható fontosságú információval is gazdagabbak leszünk a végére, hogy „Minden férfi ugyanolyan egyirányú tudatfolyam.”

Összességében emlékezetes félórás beszélgetésnek lehettek szem- és fültanúi a jelenlévők.

A megelőzés kérdésköre kapcsán dr. Mucsi János, a Légúti Betegek Országos Egyesületének vezetője kiemelte: a tüdőgyulladás elleni vakcinával ingyenesen oltják a csecsemőket a gyermekorvosok, de ajánlott lenne mindenkinek megkapnia legalább egyszer az akár életre szóló védettséget biztosító védőoltást. A leginkább veszélyeztetettek közé az idősek és a krónikus betegek tartoznak.

A tüdőgyulladásról:

A tüdőgyulladás valószínűleg egyidős az emberiséggel. Annyi bizonyos, hogy már az ókori görög orvos, a tüdőgyulladás tüneteit elsők között leíró Hippokratész is úgy írt róla az időszámításunk előtti 5. században, mint az a betegség, amit már „a régiek is jól ismertek”. Maimonidész a 12. században már igen pontos leírását adta a tüdőgyulladás tüneteinek: „A tüdőgyulladáskor elforduló és soha el nem maradó alapvető tünetek a következők: heveny láz, szúró, melléküregi fájdalom az oldalban, gyors, kapkodó lélegzetvételek, szaggatott pulzus és köhögés.”

A tüdőgyulladás egy igazán demokratikus betegség. Egyfelől egyaránt okozhatja bakteriális fertőzés, vírusok, gombák, sőt paraziták is, másrészt szinte bárki elkaphatja, napjainkban évente 450 millió embert érint világszerte a kór.

A 19. századig nagyon sokan belehaltak a tüdőgyulladásba, a 20. században azonban a védőoltások és az antibiotikumos kezelések megjelenésével jelentősen megnőtt a túlélési arány, de sajnos még így is a 10. leggyakoribb halálok a tüdőgyulladás. A statisztikák szerint összefüggés mutatható ki az influenza és a bakteriális fertőzések között, ennek "köszönhető", hogy Európában, az idősebb korosztály körében influenzajárványok idején a legmagasabb a tüdőgyulladás miatti halálozás.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.