Menü

Hatékony küzdelem a penésszel szemben

A penész egészségkárosító hatása ismeretes, mégis a mai napig sok házban, lakásban problémát okoz ez a jelenség. Most különösen aktuális a kérdés, hiszen főleg a hideg évszakokban jelenik meg. Nézzük meg, mit tehetünk ellene, íme a legjobb "penésztelenítő" tippek!

Miért káros?

Nagyon sok betegség okozója, hozzájárulója lehet a penészes környezet: allergiát, asztmát, irritációt és fertőzéseket okozhat. Ráadásul lappangó módon, hiszen nehéz rájönni, hogy éppenséggel ezek a falon lévő foltok lehetnek a problémák okozói. Noha a Dr. House című közismert sorozatban már volt rá példa, hogy az orvoscsapat házhoz menve felfedezte, hogy a penész áll a betegség hátterében, a valóságban senkihez sem látogat el egy nyomozó orvoscsapat...

Miért pont most?

Vajon miért éppen az őszi-téli időszakban jelenik meg "előszeretettel" a penész? Mert ilyenkor magasabb a páratartalom, ritkábban szellőztetünk, helyette pedig fűtünk - a penésznek ez pont kedvező, hiszen a párás, meleg helyeken jelenik meg. Olyan köznapi dolgok is hozzájárulhatnak, hogy ilyenkor gyakrabban teregetünk bent a lakásban, ami jelentősen megnöveli a levegő páratartalmát.

Tegyünk ellene!

Aki próbálta már felvenni a küzdelmet a penésszel, tudja, hogy nem könnyű feladat. A legtöbb megoldás vagy igen drága, vagy folyamatosan ismételni kell. A szigetelés, ablakcsere, a hőhidak megszüntetése mind-mind segít, hogy ingatlanunk kevésbé legyen penészes, de itt többszázezer forintos - milliós tételekről beszélünk. Aki ezt nem engedheti meg magának, az az olcsóbb verziókat választja - ezek hatékonyságát tárgyaljuk most.

Penészölő spray: a drogériákban, háztartási boltokban nagy a kínálat ezekből a szerekből. Használatuk egyszerű: befújjuk vele a penészes területeket, hagyjuk megszáradni, majd esetleg szükség esetén leöblítjük. Ezek penész elleni hatóanyagokat, többségük fehérítőt is tartalmaz. Hatásuk sajnos általában nem hosszantartó, és csak ideiglenes kezelésre alkalmasak, folyamatos használatuk szükséges.

Természetes penészellenes szerek: Manapság már sok olyan terméket találhatunk, sőt készíthetünk, amelyek természetes alapanyagokat, vagy akár gyógynövényeket tartalmaznak, s így veszik fel a küzdelmet a penész ellen. Vásárolhatunk is ilyesmit, de ecet vagy grapefruitmagolaj, teafaolaj segítségével mi is készíthetünk ellenszert. Talán barátságosabb megoldás, mint a vegyszerek, így inkább ezt javasoljuk. Noha ugyanaz igaz, mint az előző esetben: újra és újra használnunk kell a szert, mert a penészesedést nem tudja igazán megakadályozni.

Kisméretű páramentesítők: a nagyobb üzletekben kaphatóak olyan tablettás és ehhez hasonló mechanizmussal működő páramentesítők, nedvességszűrők, amelyek csökkentik a levegő nedvesség- és páratartalmát, ennek okán pedig a penész számára kedvezőtlenebb környezet alakul ki. Hátrányuk, hogy méretüknél fogva általában nem megfelelő hatékonyságúak, és inkább az apró helyiségek problémáján segítenek. Előnyük ugyanebből fakad: bárhol, akár egy polcon is elférnek. Összességében elég sok költséget jelentenek, hiszen cserét vagy utántöltést igényelnek, ez pedig néhány ezer forintos folyamatos tétel.

Manuális penésztelenítés: Ha olyan a falfestés, akkor a penészt saját magunk is letörölhetjük egy nedves szivacs segítségével. Ha ez készen van, töröljük szárazra a felületet! Természetesen ez a legolcsóbb megoldás. S noha a penészesedést nyilvánvalóan képtelen megállítani vagy csökkenteni, semmibe sem kerül, és bármilyen időközönként megtehetjük. Így nem kell egy helyiségben lennünk az egészségkárosító penésszel.

Párátlanító gépek: A leghatékonyabb eszköz a penésszel szemben az az elektromos gép, ami kiszűri a levegő nedvességtartalmát. Tartályát ürítve magunk is szembesülhetünk vele, hogy mennyi vizet, párát gyűjt össze. Ezt egyébként felhasználhatjuk például virágöntözésre, WC-öblítésre, ha környezettudatosak szeretnénk lenni. Amennyiben folyamatosan használjuk az eszközt a különböző helyiségekben, sőt azok kritikus pontjain, akkor nagy eséllyel jelentősen csökkenni fog a penészesedés a lakásunkban. Hátránya, hogy viszonylag komoly beruházást jelent: 50 ezer forint körüli összeget kell beruháznunk. Igaz, hasznos segítségnek bizonyul háztartásilag is, hiszen ha a teregetett ruhákhoz tesszük, akkor azok nagyon hamar megszáradnak.

Szárítógép: Természetesen ez csak közvetett segítséget nyújt és +1 megoldásként szerepel - amennyiben csak abban a helyiségben tapasztalunk penészesedést, ahol a teregetés zajlik, akkor lehet, hogy egy szárítógép is megoldja a problémát. Sokan kedvelik, mert így nem kell teregetni, sőt megfelelő használat mellett vasalni sem, hanem alkalmazása után azonnal felvehetőek a ruhák.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.