Menü

Programok kisgyerek(ek)kel a négy fal között

Bizonyára sok szülő számára ismerős a szituáció: szünidő vagy hétvége otthon a gyerekekkel. Végre, ezt vártuk egész héten! Na de mit is kezdjünk eleven ördögfiókáinkkal az iskola/óvodamentes napokon?

Legkézenfekvőbb lenne persze azt mondani, irány a szabadba, de a valóság sokszor nem ilyen egyszerű. Van, aki lakótelepi lakásban kénytelen eltölteni unalmas napokat, míg mások csak kiengedik játszani csemetéiket az udvarba, kertbe, saját homokozójukba, mászókára, csúszdára. Sajnos sok esetben a lakótelepek nem rendelkeznek biztonságosan felszerelt, új és érdekes játékokkal, játszóterekkel, a lakópark házai előtti levegőzés pedig annyira nem izgalmas az unatkozó gyerkőcöknek, utóbbi helyzetet mélyen átérzem, gyakran tapasztalom.

Jó esetben lakik vidéken vagy kertes házban egy nagymama, akihez át lehet időnként „ruccanni” sározni, pocsolyázni, kiskutyázni egyet, de ez sem történhet minden nap, pláne, ha a kinti játékot az időjárás sem teszi lehetővé és esetleg borongós, esős, viharos idő nehezíti meg vagy teszi élvezhetetlenné a hosszabb kint étet.

Mi is ilyenkor a teendő? Mit kezdjünk a lakásban rekedt „jómadarainkkal”, akik körülbelül fél óra elteltével megunják a kisautózást, legózást, ismerik az összes mesét és mesekönyvet, százszor látták már a Mignonokat és a Tűzoltó Sam-et, a kirakót már játszva összerakják, a társast pedig tovább tart elő- és elpakolni, mint maga a játék...? Megoldást jelenthetnek a játszóházak és a mozik, fürdők és szabadtéri kalandparkok, élménybirtokok, de nyilván nem lehet erre sem minden nap költeni.

Nos, erre a problémára kerestem és találtam néhány, - szerintem jónak tűnő -, pénztárcabarát ötletet, ezeket gyűjtöttem össze magunknak vészhelyzetre.

- Rendkívül jó elfoglaltság, ha előzőleg összegyűjtött faleveleket festékkel kiszínezünk, esetleg ezekkel fehér lapokra lenyomatot készítünk, kis szárítás, s már mehet is mágnessel a hűtőszekrényre, vagy a családi faliújságra.

- Készíthetünk dióhéjból egérkéket, ötletes és aranyos őszi dekoráció! Egy fél dióhéj „hátára” füleket ragasztunk például tökmagból és orrot, szemet szegfűborsból.

- Megható ajándék lehet a nagyszülőknek egy maguk készítette sógyurma, vagy egy kifesthető, öntött gipsz-hűtőmágnes.

- Vidám elfoglaltság otthon színházasat játszani! (Ingyen cirkuszt nem írtam, abból amúgy is akad elég.) Válasszuk ki közösen a lurkók kedvenc meséjét, osszuk ki egymás közt a szerepeket, készítsünk jelmezt hozzá és rendezzük be a gyerekszobát a megfelelő díszlet szerint. Szülőnek, gyereknek is egyaránt izgalmas, később pedig elő lehet adni a „színdarabot” a munkából hazatérő apukáknak, nagyszülőknek.

- Talán elcsépeltnek hitt tevékenység, de én tapasztalatból tudom, hogy egyáltalán nem az, a közösen végzett házimunka! Nem feltétlenül kell a legkönnyebb és unalmasabb feladatokat osztani a gyerkőcökre, meglepően ügyesen pucolnak tükröt, hűtőt, ablakot (utóbbit természetesen szigorúan csukva és belülről) mossák fel a padlót, vagy mosogatnak el, készítik el az egyszerűbb konyhai munkákat, vagy pakolják be a mosást, hogy végül elégedetten indíthassák el a mosógépet.

- Izgalmakat tartogat egy kincskereső feladat is, melyben elrejtett apróbb dolgokat kutathatnak fel a csemetéink, biztosan élvezni fogják!

- Ha pedig egyszerűen a semmittevéshez van kedvünk és az ablakból lesni az esőt, vagy a hulló hópelyheket, akkor tegyük azt egy puha takaróban összebújva, egy bögre kakaóval, hiszen ezek a csodás pillanatok is elszállnak, a gyermekeink pedig olyan hamar felnőnek.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.