Menü

Együnk zöldséget, gyümölcsöt a nyár után is!

Bár a téli időszakban kevesebb lehetőségünk van friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, mint a tavaszi és nyári hónapokban, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására a téli időszakban különösen érdemes odafigyelni, hiszen azok vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

Első körben a gondolkodásunkat érdemes átállítani „téli üzemmódra” Hiába kapható például paradicsom egész télen, azok íze és vitamintartalma össze sem hasonlítható a nyáron szedett, napérlelte paradicsoméval. Ilyenkor szendvicsfélékhez részestsük előnyben a káposztaféléket (akár friss zöldként a kínai kelt, akár savanyúságként a savanyú káposztát). Főétkezéseinkbe csempészünk minél több zöldséget, hogy a szükséges napi 400 gramm zöldségfogyasztásunk a friss zöldfélék kiesésével is garantált legyen.

A hidegben egyébként is jól esnek a levesek, ezeket igyekezzünk változatosan, sok zöldséggel készíteni. Húslevesek, ragulevesek klasszikus sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé zöldségei is tökéletesek, de még nagyobb tömeget jelentenek a zöldség-krémlevesekben megbúvó zöldségek. A krémlevesek esetében sem kell magas zsírtartalmú tejszínt használni. Elegendő csak némi vajon átpirítani a zöldségeket, majd vízzel felengedni, fűszerezni, puhára főzni és az egészet turmixolni. Így egy magasabb zöldség- és rosttartalmú levest kapunk alacsonyabb zsír és kalóriatartalommal. Tálaláskor szórjuk meg valamilyen olajos maggal, amit hozzá illőnek érzünk (pl.: sütőtök krémleves-tökmag, brokkolikrémleves-mandula, karfiol-leves-karamellizált dió, gombakrémleves-fenyőmag). Ezek zsírtartalma segíti a zöldségekben található zsíroldékony vitaminok felszívódását, és csökkenti a szinte csak szénhidrátot tartalmazó étel glikémiás indexét.

Leveseink készülhetnek akár mirelitből is (pl. brokkoli, karfiol). Ezeket a gyerekek sokszor jobban elfogadják, mint a gyökérzöldséges változatokat. Fűszerezzünk bátran! Melegítő hatású fűszerekkel (fokhagyma, gyömbér, chili) fokozhatjuk kellemes átmelegítő hatásukat, és kiegészíthetjük, pikánsabbá is tehetjük őket. A fűszereken kívül más zöldségeket, esetleg gyümölcsöt is társíthatunk egy-egy zöldséghez. Nagyon finom például a narancsos sütőtök-krémleves, de az almás karfiolkrém leves is ínycsiklandozó étek. Általánosságban elmondható, hogy a finom krémes-állag mellé érdemes némi savasságot hozó alapanyagot társítani. Ugye milyen finom a közkedvelt téli édesség, a gesztenyepüré is a savas karakterű meggyel kombinálva? A család ízlésének megfelelően variáljuk bátran az alapanyagokat, fűszereket!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.