Menü

A legfontosabbak a nátháról

Mindannyian ismerjük a megfázás tüneteit. A hasfájás után talán az első betegség, amivel már gyermekként megismerkedik mindenki. A klasszikus felső-légúti tüneteket, mint torokfájás vagy orrváladék képződése, mindenki tapasztalta már - főleg ebben az évszakban. Tulajdonképpen ezeket a tüneteket okozó vírusos megbetegedéseket hívjuk összefoglalóan náthának, megfázásnak. De ha nem attól leszünk betegek, hogy szabadon van a torkunk, vagy fázunk, leizzadva hideg ér minket, stb. hanem vírusoktól, akkor vajon az előbb felsoroltaktól miért óvott mindig anyánk? S ha mégis megtörtént a megfázás, miért lettünk ténylegesen betegek?

A dolog nagyon egyszerű. A nátha leggyakrabban vírusfertőzés eredménye, ezért oki terápiája nincs. A különböző kórokozókkal immunrendszerünk veszi fel a harcot. Betegként azonban gyógyulásnak, gyógyító technikának nem csak azt a módszert tartjuk, ami a betegséget magát megszünteti, hanem azt is, ami a betegség tüneteit enyhíti. Keveseket érdekel, hogy benne van-e még a kórokozó, ha már újra erősnek érzi magát. A megfázás kezelésénél tulajdonképpen csak utóbbira törekszünk a kezelés során. Nem gyógyítunk, hanem tünetet csökkentünk.

Igyekezzünk megoldani, hogy otthon maradhassunk, ne fertőzzük meg a körülöttünk lévőket. Állandó, meleg hőmérsékleten tartózkodjunk. Láz esetén fekvés, ágynyugalom is szükséges a gyógyuláshoz. A szellőztetés ennek ellenére igen fontos, így a szobában csökken a kórokozó-koncentráció és csökkentjük a visszafertőződés, illetve az esetleges bakteriális felülfertőződés kockázatát, ami már komolyabb betegségekhez, pl. tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Elsődleges fontosságú a fokozott folyadékbevitel, ez hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása segíti a gyógyulást, több ezer mg. is beszedhető belőle. Legjobb, ha nem szintetikus készítményeket választunk, mert a természetes anyagokból kivont C-vitamin felszívódása jobb. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása erősen ajánlott (csipkebogyótea, citrom, savanyú káposzta, paprika). A C-vitamin tartalmú ételeket se hevítsük túl, mert 100 fok felett a C-vitamin tönkremegy, ezért a csipkebogyóteát a fitoterapeuták áztatással ajánlják készíteni a fekete teánál jól is ismert forrázás helyett.

Immunerősítő hatású a fokhagyma, a propolisz és a méz is. Utóbbit ne tegyük száz foknál melegebb ételbe/italba, mert értékes enzimjei a hőtől denaturálódnak. A működésképtelenné vált enzimek pedig már nem tudják jó irányba terelni állapotunkat. Az ismert vény nélkül kapható megfázás elleni szereket a rájuk írt adagolás mellet biztonsággal szedhetjük. Gyermekeknek ugyanakkor ne adjunk aszpirint!

Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is, akár egyszerű illóolajok párologtatásának formájában is. A hagyományos, kamillatea gőzében végzett inhalálás fellazítja az orrváladékot, természetes antimikrobás hatása révén segíti a felső légúti kórokozók számának néminemű csökkenését.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.