Menü

Az ADHD és az alvászavar összefügg

Az alvászavarok kulcsfontosságú szerepet játszanak az ADHD kialakulásában, állapították meg egy új kutatás során. A tanulmány kutatói összefüggésbe hozták a felboruló bioritmust a krónikus állapotok növekvő számával.

Mi az az ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder-ADHD), mely neurológiai eredetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, fő tünete a figyelemzavar. Társulhat mellé hiperaktivitás, feledékenység és gyenge impulzuskontroll. A figyelemzavart abban az esetben tekintjük betegségnek, ha meghalad bizonyos értékeket. A szokottnál tartósabbak, erősebbek, és egyszerre több mentális/értelmi gond is jelentkezik.

Az ADHD tünetei, amelyek magukban foglalják a hangulati ingadozásokat és impulzivitást, rendszerint meglehetősen fiatal korban észlelhetők, gyakran, amikor egy gyermek első alkalommal megy iskolába. Sok esetben azonban nem ismerik fel felnőtt korig. Becslések szerint az ADHD az emberek 2-5%-át érinti. Kooij szerint az állapot gyakran öröklődik, és általában kifejezett neurológiai háttérrel rendelkezik.

Miért veszélyes, ha keveset alszunk?

A mostani eredmények is alátámasztják, hogy a tartós alvászavar komoly egészségügyi problémákhoz vezet. Többek között ide tartozik az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség is.

Egy Párizsban tartott farmakológiai konferencián Sandra Kooij, az Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának professzora bemutatta azokat a kutatásokat, amelyek a kevés alvás összefüggéseit vizsgálják, a nem megfelelően szinkronizált élettani folyamatokkal.

"Kutatásunk egyértelművé teszi, hogy az alvászavarok és az ADHD összefonódnak. Lényegében ugyanazon élettani és szellemi érme két oldala "- mondta Kooij az előadása előtt.

Ezenkívül az esetek mintegy 80%-ban ehhez mély alvászavarok társulnak. "Az emberek egyszerűen nem tudnak lefeküdni és elaludni este" - mondta. - És ez következményekkel jár. Az érintettek néha nem tudnak elaludni hajnali háromig, de ugyanúgy fel kell kelniük kora reggel, hiszen indulnak a munkába vagy az iskolába. Az eredmény drasztikus alvászavar. "

Mi okozhatja az alvászavarokat?

Ez a probléma az agyi dopamin és melatonin neurológiai transzmitterek szintjének zavaraihoz kapcsolódik, mondta. Ezek a vegyi anyagok szabályozzák az elalvásunkat és azt, hogy mikor ébredjünk fel. Az agy a cirkadián ritmus irányításával, a belső biológiai órával szinkronban tartja a testünket napfelkeltétől, napnyugtáig.

A zavart dopamin- és melatoninszintekhez kapcsolódnak egyéb tünetek, például a nyugtalan láb-szindróma - ellenállhatatlan késztetés a lábak mozgatására - és az alvási apnoe, amelyben a légzés zavart az alvás alatt. Ezek a rendellenességek az ADHD-hez is kötődnek, mondta Kooij.

Ezt a követelést támogatja Andreas Reif professzor (Frankfurt Egyetemi Kórház). "A cirkadián ritmus zavara valóban az ADHD egyik legfontosabb mechanizmusa lehet, de ezeken a megfontolásokon túl az alvászavarok hatalmas problémát jelentenek sok beteg számára, amely nagymértékben befolyásolja mindennapi életüket. További kutatások nagyon fontosak a betegek életének javításához.

„A döntő fontosságú pont az, hogy az egészségi rendellenességek - köztük az ADHD - kaszkádja a cirkadián ritmusok zavarainak hatására jelentkezik. Így érdemes bizonyos körülményeket vizsgálni a betegeknél.” Kooij elmondta, hogy csapata most keres biomarkert, például D-vitamin szintet, vércukorszintet, kortizolszintet, 24 órás vérnyomást és szívfrekvencia változékonyságot, amelyek az álmatlansághoz kapcsolódnak.

„Amint lehetséges, az ADHD-t gyógyszerek elhagyásával szeretnénk kezelni, például az alvási minták megváltoztatásával. Lehetséges, hogy képesek vagyunk megakadályozni a krónikus alvási problémák egészségre gyakorolt negatív hatását."

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!