Menü

Unatkozás helyett...

Kevesebb a szabadtéri programlehetőség, mivel többet esik az eső, hidegebb az idő? Esetleg unatkozol? Ugyan... Csak kreativitás kérdése, és rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre, hogy eltöltsd az időt, méghozzá kellemesen és hasznosan! Ha nincs ötleted, segítünk.

Van egy olyan kevésbé sem barátságos mondat, miszerint azok unatkoznak, akik nem elég okosak. Pedig sok olyan ember van, aki nehezen találja fel magát, mégis kifejezetten intelligens. Mi lehet ennek az oka? Például az önismeret hiánya. Ilyenkor is a legjobb, ha az illető "keresgél, tallózgat", és próbálgatja, mi az, ami tetszik neki. Íme néhány kifejezetten őszi ötlet, tekintsd meg, melyikhez lenne kedved!

# Olvasásra fel!

Igaz, hogy manapság sokan állítják: nem szeretnek olvasni, de még a számukra is újszerű élmény lehet egy e-book olvasó. Noha a beruházás költsége látszólag magas, a letölthető könyvek révén hamar megtérül a befektetett összeg. No de miért jobb ez a kis kütyü, mint a könyvek? Ha nem is jobb, de mindenesetre egészen más, s sokan éppen ezért kedvelik. A kényelem egész biztosan az előnyök számlájára írandó: tudsz olvasni evés közben, hisz nem csukódik be, elalvás előtt kislámpa nélkül, ha beépített világítással rendelkező modellt választasz, vagy a kanapén heverészve fél kézzel. Szintén kellemes, hogy nem kell ceruzával vagy szövegkiemelővel jelölgetnünk a könyvet, néhány érintéssel kijelölhetjük az érdekes, megjegyezni kívánt szövegeket.

# Falevelek - nem csak az ovisoknak érdekesek

A legszebb őszi faleveleket felnőttként is összegyűjthetjük és kreatívkodhatunk velük! Már maga a keresgélés is okot ad egy kellemes őszi sétára a parkban vagy az erdőben. Ha ilyen helyen tartózkodunk, álljunk meg egy pillanatra, és lélegezzünk mélyeket, hogy kitisztítsuk a tüdőnket! Így máris frissebbnek érezhetjük magunkat testileg-lelkileg. A leveleket pedig sokféleképpen felhasználhatjuk: ragaszthatjuk képkeretre, de nagyobb fotókeretbe téve önmagában is megállja a helyét a falon, ha szépen rendezzük el. Ha üveglapos asztalunk van, akkor az alá is becsúsztathatunk a legszebb levélkékből. Készülhet még belőle levélpapír, vagy laminálva könyvjelző is. A lehetőségek száma végtelen :)

# Játék a parkban

Azt mondják, a boldogság kulcsa, hogy merjük megélni a gyermeki énünket és merjünk újra játékosak lenni, viccelődni. Az ősz erre kiváló lehetőség: menjünk ki a parkba, és hordjunk össze egy kupac levelet. Ugorjunk bele néhányszor, majd rugdossuk szét az egész halmot, vagy szórjuk el, mint a konfettit! Ne felejtsünk el fotózni közben, hogy megörökítsük ezeket a vidám pillanatokat! (Máris megvan, hogy mit tehetünk a falevéllel díszített keretbe :))

# A rendszerezés időszaka

Létezik olyan ember, akinek ne lenne elmaradása a rendszerezésben és a szortírozásban? Kiváló időszak ez az iratok rendezésére, a szekrények elpakolására, a szelektálásra, vagy a fotók kiválogatására. Ha már lúd, legyen kövér, ne vegyük félvállról! Ha precízek vagyunk, biztos, hogy megkönnyebbülten érünk majd a feladat végére, és örömmel tölt el bennünket az elvégzett feladat. Töröljük bátran a képeket, amik nem sikerültek olyan jól, a megtartandóakat pedig tegyük rendszerezett mappákba. Amit lehet, hivassunk elő - úgy az igazi! Az iratokat rendezzük mappába, a nem kellő ruhákat pedig adományozzuk el. A szükségtelen papírok jól jöhetnek begyújtáskor vagy iskolai papírgyűjtéskor - ha egyik sem aktuális számunkra, akkor legalább a szelektív hulladékgyűjtést válasszuk, hiszen fák áldozták ezért az életüket.

# Öltöztessük őszbe önmagunkat

Kellemes hangulatba kerülhetünk, ha nemcsak az otthonunkat, hanem önmagunkat is őszi színekbe csomagoljuk. Ne higgyük, hogy ehhez tonnányi pénz szükséges, inkább kotorjuk elő a kreativitásunkat - és a régi ruháinkat! Egy-egy kiegészítő, vagy újszerű párosítás máris új megjelenést kölcsönözhet. Érdemes ehhez divattippeket nézni a neten, például a Pinterest vagy a We love it oldalakon inspirálódhatunk női és férfi stílusokat tekintve is.

# Étel-meglepetés

Főzzünk vagy süssünk valami finomat, és lepjünk meg vele valakit! Így dupla örömre számíthatunk. Az egyedülállók se keseredjenek el, mindenki találhat célszemélyt, akár egy kolléga, idős ismerős, vagy akár egy szociálisan rászoruló személyében. Igen, ha már itt tartunk:

# Önkénteskedj!

Válassz ki egy olyan szervezetet, amelynek a munkájával szimpatizálsz, és állj be hozzájuk 1-2 napra! Egész biztosan ez a cselekedet is jó érzésekkel fog eltölteni, és még segítettél is. Ha erre végképp nincs időd, akkor pénz- vagy tárgyadománnyal támogasd valamelyik egyesületet vagy alapítványt. S igen, ezeket a tetteket köszönd meg saját magadnak is!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.