Menü

A kézenfekvő töltött szőlőlevél

Mindennapjainkat igen kézenfekvő módon dobják fel a rakott és töltött ételek. Mindnyájan kapásból fel tudunk sorolni néhány hagyományosat, és pár olyat is, amelyek leginkább egyedi receptjeink alapján készülnek. Íme egy kis körítés egy balkáni és közel-keleti különlegességről.

A töltött szőlőlevél feltehetően a manapság felénk gyakrabban készített töltött káposzta őse. Régi magyar neve töltike vagy tőtike, de a Dél-Alföldön használatos szárma szó is eredetileg ezt a fogást jelölte - ahogyan teszi ezt még ma a Balkánon. Bizonyára számtalan módon elkészíthető, vannak például húsos-rizses fajták, és vannak, amelyek hús nélkül készülnek. Így a dolmadákia - röviden dolma - kiváló növényi fogás lehet vegán vendégeinknek.

A húsos dolma tölteléke a fasírthoz hasonló. Hazáiban általában birkahúsból készítik. A tölteléket érdemes azonban kenyér helyett rizzsel gyúrni, amely készülhet tojással vagy anélkül. A rizst célszerű félkészre (roppanósra, al dente) főzni. A húshoz (vagy csak rizshez) kerüljön hagyma és citromlé is, mindkettő ízlés szerint. Érdemes friss citrom levét használni, esetleg egy kicsit a héjából is belereszelni (ez esetben fontos, hogy gombaölő szerrel nem kezelt citromot használjuk). A göngyölt szőlőlevél legkiválóbb fűszerei a fokhagyma, a petrezselyem és mentalevél.

A töltikékhez leginkább tenyérnyi méretű, lehetőleg zsenge szőlőleveleket szedjünk. Vágjuk le a levélnyeleket! A leveleket öblítés után forrázzuk le, azaz 5-10 percre tegyük azokat lobogó forró vízbe. Miután kivettük és kihűltek, tölthetők. A töltés egyszerű: fordítsuk a töltendő levet a fonákjával felfelé úgy, hogy a csúcsa távolabb essen tőlünk. Helyezzünk rá a közepére egy kisebb evőkanálnyi (nem túl nagy) töltelékadagot! Hajtsuk be a levél két szélét, majd göngyöljük fel a levélcsúcs felé! Ehhez lásd az alábbi videót:

Az elkészült rudacskákat helyezzük egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsire, szorosan egymás mellé. Ha már mind kész, öntsük fel a tepsit húsleves levével (vagy vízzel) úgy, hogy ellepje a rudacskákat. Fedjük le, majd sütőben főzzük készre! Tálaláshoz merjünk le a léből a könnyebb hozzáférhetőségért. Kínáljunk mellé tejfölt, esetleg mentásan!

Számomra a dolma talán a legkönnyebb, legfrissítőbb nyári, ősz eleji melegétel. Csak ajánlani tudom.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?