Menü

6 tipp az agyonhajszolt anyukáknak

Ha olyan vagy, mint a legtöbb dolgozó anya, akkor valószínűleg vágytál már egy olyan feleségre vagy egy mágikus dadusra, aki nap mint nap örömmel és hatékonyan takarítja a házat, mossa a szennyes ruhákat, kezeli a gyerekek között kialakult vitákat, megszervezi a különféle időpontokat, bevásárol, rendben tartja a számlákat, és felszolgálja a vacsorát.

Képzeld el a tiszta örömöt és megkönnyebbülést, hogy neked ezek közül egyiket sem kell megcsinálnod! Csak ülsz a fotelben és olvasol vagy tv-t nézel, vagy úgy olvasod végig a kedvenc magazinodat, hogy közben nem kell egymilliószor felugranod kicserélni a ruhát a mosógépben, kipakolni a mosogatógépet, és előkészíteni a másnapi ebédet.

Az igazság azonban az, hogy a nők az idők kezdete óta zsonglőrködnek ezekkel a feladatokkal, és a dolgozó nők sokszor még gyorsabbak is! Mindannyian tudjuk, hogy egy anya napja sosem ér véget. Viszont az anyák is élnek, lélegeznek, alszanak! Néhányan kapnak segítséget, míg mások egyedül birkóznak meg a teendőkkel.

Az a fontos, hogy a dolgozó anyukák beismerjék maguknak, hogy ez egy nehéz feladat, egy nehéz időszak. Nem kell úgy tenniük, mintha minden gondtalan és könnyű lenne. Nyugodtan érezhetik úgy magukat, mintha egy hullámvasúton élnének. A kimerültségbe és a bűntudatba való menekülés viszont nem megoldás. E helyett inkább a következő hozzáállást ragadjuk meg: „Hé, ez az én életem, és én fogom úgy alakítani, hogy igenis működjön számomra!

Az alábbiakban 6 dolgot mutatunk be, amiket nyugodt szívvel alkalmazhat bárki, amikor túlterheltnek érzi magát.

1. Helyezd magad a prioritási lista elejére! Még akkor is, ha egy perc időd sincs magadra. A sikeres dolgozó anyukák megtanulták, hogy ha nem szánnak időt saját magukra, nem lesznek elég hatékonyak és boldogok. A gyermekek és a férjek is jobban csípik a boldog anyukákat akár egy rendetlen ház kíséretében, mint egy zsörtölődőt!

2. Adj magadnak egy ölelést! Kérd meg a gyermekeidet, a párodat, hogy öleljenek meg, és gondolj arra, milyen szerencsés vagy, hogy anyuka lehetsz! Még egy rossz napon is emlékezz rá, milyen örömet okoznak a gyermekeid a mindennapokban.

3. Emlékeztesd magad, milyen előnyeid származnak a fizetett munkából! Kutatási eredmények szerint a nők szinte ugyanazon okok miatt dolgoznak, mint a férfiak. Nemcsak az anyagi biztonság vagy a gazdasági szükség viszi őket az irodába, hanem az egyéni kiteljesedés, az erő érzése, a társadalmi státusz és a közösségi kapcsolatok. Amikor a nők értelmet, kihívást és potenciális karrier- és fejlődési lehetőségre lelnek, az személyes elégtételt jelent nekik.

4. Lépj hátra, és szánj egy pillanatot arra, hogy magadat ünnepled! A legtöbb karrierista anyuka önbecsülése megnő, ami enyhíti a stressz okozta egyéb tényezőket az életben, és alapvetően pozitív végeredményt szül. Csak ne felejtsünk el magunknak egy kis időt hagyni, hogy teljesen átélhessük az érzést.

5. Tanulj meg harcolni a sikerért! Az összes ilyen mechanizmus közül a dolgozó anyukák számára az a legfontosabb, hogy a perfekcionizmust elengedjék. A szupernők évtizedekkel ezelőtt kimentek a divatból, ezért vegyünk vissza az elvárásainkból. Csak mi számítunk. Találjuk meg a gyors ebédek egészséges módját, és töltsük az időnket a családunkkal. Vegyük rá a férjünket – ha nem ilyen beállítottságú lenne -, hogy legyen segítőnk a gyerekek gondozásában és a háztartás vezetésében.

6. Találj magadnak egy barátot, aki meghallgat és támogat! Nem számít mennyire vagy szervezett, valószínűleg vannak időszakaid, amikor csak nyafogni és elégedetlenkedni szeretnél. Add ki magadból, és lépj tovább!

Ha teljes munkaidőben dolgozol, az ébren töltött óráid 80%-át munkával töltöd, ezért fontos, hogy ott is élvezd, amit csinálsz. Ha nem szereted, amit csinálsz, keress egy másik helyet, mert a munkahelyi elégedetlenkedés nagyban hozzájárul a stressz, a frusztráció és a fáradtság kialakulásához.

Szomorú, de úgy tűnik, a mi kultúránk nem értékeli túl a szülői feladatokat annak ellenére sem, hogy a jövőnk a gyermekeinken múlik. A társadalom elvárja, hogy a szülői szerep automatikusan jöjjön, nem tekinti munkának, pedig éberséget, tudatosságot, törekvést, tudást és készségeket igényel. Amíg ezt fel nem ismeri, muszáj, hogy mi magunk teremtsük meg a magabiztos életet, és felismerjük saját értékeinket, miközben sokszoros szerepeinkben tündöklünk.

Forrás: www.psychologytoday.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?