Menü

Ribizli – előnyök és egy könnyű, nyári édességrecept

Gyerekkorom egyik emlékezetes gyümölcse volt a ribizli. A nagyszüleim kertjében lévő két-három bokor képe még mindig tisztán él a fejemben. De mégis mire jó a ribizli vagy másik nevén vörös ribiszke?

Úgy vettem észre, az elmúlt években kissé háttérbe szorult ennek a növénynek a terjedése, eladása, úgy összességében mindenhol kevesebbet hallani róla. Pedig annál több jótékony hatása van, és az általa nyújtott ízélmény sem hasonlítható máshoz.

Ez a júliustól kora szeptemberig termő növény alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nem fogja hirtelen drasztikusan megnövelni a vércukorszintünket. Rendkívül magas C-vitamin tartalma révén segít a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve a kollagén fenntartásában is szerepet vállal.

Az antioxidáns védelemben is szerepe van, mivel egy olyan kofaktort tartalmaz, ami számos enzim működéséhez elengedhetetlen. A ribizli asszisztálhat a vörösvértestek előállításában is, illetve növelheti a csontok erősségét is, hiszen magas K-vitamin tartalommal bír. A K-vitamin ugyanis a kalcium csontokban tartását segítheti elő. S végül, de nem utolsó sorban, a vörös ribiszke fokozhatja az egészséges emésztést, és magas élelmi rost tartalma révén a székrekedés ellen is jótékony hatással rendelkezik.

Most pedig következzen a recept!

Könnyű, bár kissé zsíros nyári édesség összetevőjeként is fogyaszthatjuk a ribizlit. Kicsit fanyar, savanyú íze miatt üdítő hatással bír, ezért a legforróbb nyári napokat is könnyedebbé varázsolhatja.

Verjünk fel egy kis habtejszínt, vagy ha szeretjük a mascarponét (ami a közkedvelt tiramisu egyik elengedhetetlen hozzávalója), akkor azzal is fogyaszthatjuk. Vékony rétegben terítsünk ki egy kis süteményes tányérra egy kis felvert habtejszínt vagy mascarponét, majd bőven szórjuk meg ribizlivel. Ínyencek megtoldhatják áfonyával is, hiszen akkor még sokszínűbb ízélményt fedezhetnek fel. Essünk neki egy kiskanállal, és ízlelgessük meg az édes, savanyú, fanyar ízek keveredését, ami garantáltan feldobja egy-egy forró délutánunkat!

Felhasznált irodalom: http://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-redcurrant/

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.