Menü

Az ekcémáról röviden

Az ekcéma (eczema) egy autoimmun betegség, amely bárkinél kialakulhat. A tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de kezelhető. Hagyományosan előbb nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel kezelik, aztán ha azok nem használnak, akkor szteroidos készítményekkel. Emellett az ekcéma néhány praktikával egészen jól karban tartható.

Ekcéma kialakulásakor immunsejtjeink olyan fehérjéinkkel találkoznak, amelyeket valamiért "ellenségesnek" ismernek fel. Ekkor az érintett bőrfelület gyulladásos tüneteit látjuk. A felület lehet hólyagos vagy száraz, de mindenképp viszket. Ilyenkor tömegével érkeznek immunsejtek az ekcémás, ún. "reaktív" területre.

Az ekcéma sokszor a kézen alakul ki, általában a nem megfelelő bőrfiziológia következtében. Ilyen az oldószerek bőrre kerülése, a kézbőr kiszáradása, túlzott lehűlése, kisebesedése, a mikrosérülésekbe kerülő szennyező anyagok, stb. Azt már korábban is tudták, hogy az ekcéma (és a pikkelysömör, vagyis psoriasis) karbantartására valamiért jó a napfény. Sok vizsgálódás után kiderült, hogy miből fakad e jótékony hatás. A konkrét válasszal magyar kutatók álltak elő, melyet kísérletesen is bizonyítottak: a napfény egy része (bizonyos hullámhosszú sugártartománya) eljut a sekély bőrrétegekbe, ahol a problémát okozó, gyulladáskeltő immunsejteket egyszerűen megsüti. Növelhető az ilyen kezelés hatékonysága azzal, ha a gyógyulni vágyó olajjal bekeni az érintett bőrfelületet napozáshoz, ez ugyanis megkönnyíti a napsugarak bejutását a bőrbe.

Mint sok minden más is, az ekcéma is ún. pszichoszomatikus betegség, vagyis aktivitása függ a lelkiállapottól. Reaktiválódását nagymértékben előmozdítja a lelki stressz, érzelmi instabilitás és a fizikai túlhajszoltság.

Akinek tehát ekcémája van, az napoztassa azt! Mindenki ügyeljen továbbá arra (megelőzés gyanánt is), hogy kézbőre mindig gondosan hidratált legyen. Ősztől tavaszig hordjon kesztyűt, mert az ekcéma reaktiválódásának (és aktiválódásának) kedvez a hideg és az ezzel járó bőrszárazság. És végül, de leginkább elsősorban találjon módot arra, hogy megfelelően levezesse a feszültséget!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.