Menü

Hamarosan ismét érkezik az iskola és vele a koránkelés

Az új tanév gyorsan közeledik, így esetleg több családi intézkedést is közösen meg kell beszélni. Ki viszi a gyerekeket az iskolába, ki hozza őket haza, ki lesz velük otthon délután, ki készít nekik reggelit olyan korán vagy ki főzi az ebédet?

Az alábbiakban azonban néhány javaslatot olvashatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a gyerekek hétköznapjaiba beépíteni a normális alvási szokásokat.

1. Érdemes vezetni egy füzetben vagy naptárban, mikor fekszik le és kel a gyermek. Lehet ez valamiféle napló is, amit velük együtt vezetünk. Írjuk fel azt is, hány órát aludtak, hányszor és milyen hosszú időre ébredtek fel éjszaka.

2. Vezessük a naplót a hét minden napján. A hétvégi éjszakák adatai azért előnyösek, mert megmutatják, hány óra alvás lenne szükséges hétköznaponként ahhoz, hogy a gyermekek kipihenten ébredjenek. Ha a hétvégi alvás sokkal hosszabb, akkor a gyermek valószínűleg nem alszik eleget a hétköznapokban.

3. Az ágyban töltött időtartam nem elhanyagolható. Ha a gyermeknek reggel fél 7-kor kell kelnie, és fél 12-kor fekszik, akkor hét órát alszik. Ha fél 11-kor, akkor nyolcat, és ha fél 10-kor, akkor kilencet. A legtöbb gyermeknek és tinédzsernek azonban nem elég a napi 7 óra alvás, és a hosszantartó alváshiány az érettséget is befolyásolja, illetve érzelmi, valamint viselkedésbeli zavarokhoz vagy azok koordinálásának zavarához vezethet.

4. Ha a gyermek ébresztőóra vagy ébresztés nélkül magától ébred, teljesen biztosak lehetünk benne, hogy elegendő alváshoz jut.

5. Húzzuk fel a redőnyt, vagy húzzuk el a függönyt, hogy természetes fény áramoljon a szobába, és a gyermek erre ébredhessen. A legjobb, ha fél órával az ébredési idő előtt be tudunk osonni a szobájába, és meg tudjuk ezt tenni.

6. A koffeines ételeket és italokat kerüljük el déli 12 óra után.

7. Győződjünk meg róla, hogy a szobát rendesen tudjuk szellőztetni, és a hőmérséklet is megfelelő.

8. A lefekvési idő környékén igyekezzünk minimalizálni a háztartási zajokat.

9. Csökkentsük le a családi konfliktusok számát (ezt egyébként a saját érdekünkben is megtehetjük, nemcsak a gyerekekért). A legtöbb konfliktus általában várhat másnapig, hogy megbeszéljük, és megoldást találjunk rá.

10. Ha a gyermeknek van mobiltelefonja, éjszaka töltsük, lehetőleg a szobáján kívül. Az éjszakán át tartó üzenetváltások már nem ritkák ebben a generációban, ez viszont azt hozza magával, hogy másnap nehéz lesz nekik lépést tartani.

11. Csökkentsük a képernyő előtt töltött időt esténként. A szervezet melatonint termel, hogy el tudjunk aludni. Azonban, ha sokáig nézzük a tv, a számítógép vagy akár az okos telefonunk képernyőjét, az késleltetheti az úgynevezett „alváshormon” előállítását.

12. Vessünk egy pillantást a heti időbeosztásra. Az iskolán kívüli esti vagy kora reggeli elfoglaltságok, például sport, zenekar, kórus, gyakran megakadályozzák a gyereket abban, hogy eleget aludjon. Ne nyugodjunk csak úgy bele a dolgokba, kérjünk segítséget, alternatív lehetőségeket az edzőtől, a kórusvezetőtől és így tovább.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.