Menü

Legyünk szuperjól akár két hét alatt!

A zöldségek és gyümölcsök az egészséges étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Szerencsére az előnyeik nem csak a fizikai egészségünkhöz köthetőek. Egy új kutatás szerint, ha többet fogyasztunk belőlük, 2 hét alatt a pszichológiai jólétünk is javulásnak indul.

A vizsgálatok során fiatal felnőttek 14 napon keresztül egyre több zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztottak. Elmondásuk alapján motivációjuk és vitalitásuk szintje növekedett.

Bizonyos amerikai szervezetek szerint egy felnőttnek napi körülbelül két csészényi gyümölcsöt és két vagy három csészényi zöldséget kellene megennie. Ez gyümölcsök esetében körülbelül egy fél grapefruitot vagy egy nagyobb narancsot jelent, egy csészényi zöldség pedig egy nagy paprikának felel meg.

Az egészséges étrend részeként a zöldségek és a gyümölcsök csökkenthetik az elhízás, a II-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az agyvérzés és néhány daganattípus kialakulásának kockázatát is. Javíthatják a mentális egészséget.

A vizsgálatról…

171 fő 18 és 25 év közötti diákot vontak be a vizsgálatba, akik három csoportra lettek osztva. Az első csoport tovább étkezett eddigi szokásai szerint, a második csoport két alkalommal friss zöldséget és gyümölcsöt kapott minden nap, a harmadik csoport pedig előre kifizetett kuponokat, illetve szöveges emlékeztetőket kapott, hogy több gyümölcsöt és zöldséget vegyenek magukhoz.

A tanulmány elején és végén a résztvevők pszichológiai felmérésen vettek részt, amely során a hangulatot, a vitalitást, a motiváció mértékét, a depresszió és idegesség jeleit és a mentális egészség, valamint jólét egyéb meghatározói faktorait értékelték.

Eredmények

Azt találták, hogy akik személyesen extra zöldséget és gyümölcsöt kaptak az étrendjükhöz, ők fogyasztottak a legtöbbet. Ebben a csoportban tudták kimutatni a pszichológiai jólét növekedését. Ezen kívül nőtt a vitalitásuk és a motivációjuk.

A két hetes periódus alatt a másik két csoportban nem tudtak változást kimutatni.

A depresszió, illetve az idegesség jeleit illetően nem találtak eltérést. A legtöbb erre irányuló kutatás ugyanis hosszú időt és utánkövetést igényel, két hét ennek megfigyeléséhez nem elegendő idő.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.