Menü

Otthoni lefolyóink egyszerű karbantartása

A háztartásainkban előforduló bosszantó dolgok sokszor valamilyen elhúzódó takarítást vonnak maguk után. Ilyen például az, amikor észrevesszük, hogy a víz egyre lassabban folyik le a lefolyón. Bizony a fürdőszobai és konyhai lefolyótisztításnál nemigen van visszataszítóbb dolog egy háztartásban. Van azonban egy-két trükk, mely segít lefolyóinkat hosszabban tisztán tartani.

A lassacskán eltömődő lefolyók dugulásának oka fizikai szenyezőanyagok megakadása és felhalmozódása a lefolyóban. Ilyenek a haj- és szőrszálak, a mosogatóban pedig az apróbb-nagyobb ételmaradékok. Ám ezek igen lassan érnek el egy olyan kritikus mennyiséget, mely a víz továbbhaladását gátolná. Ellenben kiváló és hatalmas felületet biztosítanak a szappanok és mosogatószerek származékainak a megtapadásra.

A szappanok és egyéb fürdőszobai és konyhai zsíroldók maguk is zsírból készülnek. Az eljárás során zsírokat vagy glicerint lúgoznak ki, azaz elszappanosítják azokat. Ezáltal olyan, végső soron szilárd vagy viszkózus anyagok jönnek létre, amelyek egyszerre képesek zsírban és vízben oldódni. Felhasználáskor aztán a szappanféleségek a zsírt úgy oldják fel, hogy egy-egy zsírcseppet e hosszú molekulák egyik végükkel "érintenek". Ilyen módon egy-egy zsírcseppet számos szappanmolekula vesz körül egyszerre, ún. micellás szerkezetet kialakítva. Az így kialakuló gömb, vagyis a szappanmolekulák külső oldala vízoldható. Bő vízzel öblítéskor tehát a micellák a vízben feloldódnak, és távoznak a bennük lévő zsírral együtt.

A szappanféleségek ugyanakkor hajlamosak mindenféle felületre rátapadni és tartósan bevonni azt. Később egyik réteg vonja be a másikat, igen hamar felhízva és nyálkás, vízzáró réteget alkotva. E nyálkás rétegek felhalmozódását és szappanzsírrá szilárdulását legkönnyebben azzal előzhetjük meg, ha időről-időre kiforrázzuk lefolyónkat. Havi egyszer vagy kétszer öntsünk a lefolyóba kb. 1 liter forrásban lévő vizet! Ez felpuhítja, felolvasztja és leviszi a felhalmozódó szennyeződést.

A karbantartás a fürdőszobai lefolyók esetében is sikerrel alkalmazható. Szánjunk hát néhány percet havonta lefolyóink karbantartására, és kíméljük meg magunkat a kellemetlen lefolyótisztítástól és duguláselhárítástól!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.