Menü

Tévé a hálószobában? Inkább ne...

Valaha luxusnak számított, mára átlagossá vált, hogy nem csak egyetlen helyiségben van tévékészülék a lakásban, hanem a konyhában, vagy a hálószobában is nézhetjük a televízióműsort. Az egyszerűbb készülékek olcsóvá váltak, használtan akár párezer forintért is megvásárolhatjuk darabját, így elérhetőbb közelségbe került a "bárhol tévézés". Pedig számos negatív hatása van, ha ezen helyiségekben és tévézünk, amikkel érdemes tisztában lenni.

Kezdjük rögtön a hálószobával: kifejezetten kerülendő, hogy azon helyiségben nézzük a televíziót, ahol alszunk. Hiszen kutatások igazolták, hogy negatív hatással van az alvás minőségére, továbbá gyakrabban álmodnak rossz érzést keltő, stresszes dolgokat azok közül, akik a hálóban tévéznek. Hiszen az alvás előtt eleve szükség lenne a képernyőmentes időszakra ahhoz, hogy pihenésünk minőségi legyen. Igen, ez azt jelenti, hogy okostelefont, tabletet és laptopot sem ajánlott már használni ebben az időszakban. Akik gyakran kialvatlanok, és alvási problémákkal küszködnek, azok gondolkodjanak el ezen...

Továbbá talán nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt állítjuk, hogy a szexuális életre is erősen negatív hatást gyakorol a hálószobai tévékészülék, konkrétabban ami a mennyiséget illeti. De összességében a párkapcsolatnak és a házaséletnek sem tesz jót, hiszen a hálószoba gyakran az esti és a reggeli beszélgetések helyszíne sok pár életében. Ha azonban tévéműsor megy helyette, akkor a beszélgetés elmaradhat...

Ami pedig szintén gyakori, hogy a konyhában és/vagy az ebédlőben kerül elhelyezésre a tévé. Míg az előbbi sok esetben jelenthet könyebbséget a háziasszonyoknak és háziuraknak, úgy az ebédlőben való tévézés hasonlóképp káros, mint a hálószobai: elmaradhatnak miatta a családi beszélgetések, és a kommunikációba beférkőznek a műsorok. Továbbá ezen helyiségekben a leggyakoribb, hogy a televízió bekapcsolva marad. Ne higgyük, hogy figyelmen kívül tudjuk hagyni, ez csak látszólagos! A tudatalattinkra ugyanis ebben a formában is jelentősen hat az információ. (Éppen a tudalatti erős hatás okán tiltották be a felvillanó képek reklámját - ezek olyan, egy tizedmásodpercre megjelenő reklámok, amiket az agy tudatosan még nem érzékel, mégis hatást gyakorol ránk.)

Azt is érdemes tudni, hogy a tévénézés önmagában kedvezőtlen hatást gyakorol a lelkiállapotra. Hiába állítjuk, hogy "mi nem nézünk olyan műsorokat", a felmérések szerint kevesen vannak, akik annyira tudatosan és minőségi módon állítják össze a néznivalókat. S akkor még nem is szóltunk a reklámokról... A felmérsek szerint a magyar emberek napi akár 5 (!) óránál többet is nézik, hallgatják a televíziót, s ez összefüggésben lehet a depresszió és a boldogtalanság szintén elkeserítő adataival.

Mondhatjuk persze, hogy mit számít már manapság a tévénézés abban a korban, amikor más egyéb képernyőket is használunk. A különbség ott van, hogy amíg a televízió közvetett elérést jelent, addig a képernyők közvetlen eléréssel rendelkeznek. Ezen kifejezéseket elsősorban a marketing szakemberek használják a hirdetésekkel kapcsolatban, de arra is igazak, hogy a neten könnyebben szabályozzuk a megjeleníteni kívánt tartalmakat, mint a televízió esetén. Persze ha az előbb említett lelkivilágot érintő szomorú statisztikát nézzük, ahhoz az okostelefonok és egyéb képernyők is jelentősen hozzájárulnak.

Fedezzünk fel hát más tevékenységeket a tévénézés és az egyéb képernyők helyett, találjuk meg, ami hozzánk illik: lehet ez sportolás, olvasás, vagy valamilyen kreatív tevékenység. Az bizonos, hogy a képernyők világa passzívvá tesz, míg az említett hobbik és elfoglaltságok aktivizálják az agyunkat.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.