Menü

A kutya-macska együttélés megoldásai

Egyes tévhitek szerint a kutyák és a macskák nem képesek az egészséges együttélésre. Azonban ahogy minden probléma, ez is megoldható, ha lassan és bölcsen dolgozunk a megoldásán.

Mit tehetünk azért, hogy az ebek és a cicák mégis jól megférjenek egymás mellett?

- Legyen mindkét állatnak saját helye, kis birodalma, ami csak az övé, és ahová nyugodtan elvonulhat.
- Tegyünk be egy kutyaszaggal telített pokrócot és a cicát egy elkülönített szobába, hogy szokja a helyzetet, és utána csináljuk meg ezt fordítva is. A cserét akár többször is elvégezhetjük. Ügyeljünk arra, hogy mindkét állattal külön-külön is szoros kapcsolatot alakítsunk ki. Az egyéni kötődés számukra is nagyon fontos. Miután megszokták egymás illatát, szemtől szemben is találkozhatnak.
- A jutalmazás is egy fontos eszköze lehet az összeszoktatási folyamatnak. Ha kutyusunk okosan viselkedik a cicánk jelenlétében, jutalmazzuk meg. Fontos viszont, hogy a rossz viselkedést se büntessük, hiszen ez hirtelen reakciókat eredményezhet, ami növelheti a köztük lévő feszültséget.
- Az idő állítólag segít az összeszokásban, és tapasztalatból mondom - valóban így van.

Mi a helyzet akkor, ha úgy tűnik, kutyánk születésétől fogva elutasító és támadó magatartást mutat a házi macskafaj összes képviselőjével szemben? Van-e megoldás?

Egy tapasztalt, neves magyar szakember, Erényi Zita szerint a megoldást egy furcsa módszer jelentheti, ami pedig nem más, mint a bajtársiasság. Ez azt jelenti, hogy ha ellenségként viselkedő állataink egyszerre kerülnek ugyanabba a kellemetlen helyzetbe, együttérzést kezdhetnek el felfedezni magukban a másik iránt. Az eset többszöri megismétlése fokozhatja az összetartást, így akár barátság is kialakulhat – de ha az nem is, legalább békében élhetnek egymás mellett, és természetesen mi is mellettük. Erre egy nagyon mutatós, jó példa házi kedvenceink megfürdetése. Ha cicánkat és kutyánkat ugyanabban a fürdővízben megfürdetjük egymást követően, növelhetjük a bajtársiasság érzését. Csak vigyázzunk rá, nehogy minket, gazdikat is megutáljanak! :)

Ha semmilyen itt vagy máshol az interneten olvasott, esetleg hallott metodika kudarcot vall, még mindig megvan a lehetőségünk, hogy szakember egyéni segítségét kérjük!

Felhasznált irodalom: itt

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?