Menü

Az alacsonyabb férfiak gyakrabban kopaszodnak. Miért?

Az alacsonyabb férfiaknak nagyobb az esélye, hogy idő előtt kopaszodni kezdenek. A Bonn-i Egyetemen vezetésével végeztek egy nemzetközi vizsgálatot, aminek eredményeképpen erre a következtetésre jutottak. Több mint 20.000 férfi genetikai anyagát vizsgálták meg, és a korai hajvesztést különböző fizikai karakterisztikusságokhoz és betegségekhez tudták kötni.

Régóta közismert az a tény, hogy a hajukat korán elhullajtó férfiak gyakrabban szenvednek valamilyen szívbetegségben, vagy alakul ki náluk prosztatadaganat. A vizsgálatokba 11.000 korán kopaszodó, illetve kb. 12.000 nem kopaszodó férfi genetikai állományát vonták be. A résztvevők hét különböző országból származtak.

Dr. Stefanie Heilmann-Heimbach elmondta, hogy az emberi genomban (örökítőinformáció, amit a DNS kódol) 63 módosulást fedeztek fel, amelyek megnövelik a kopaszodás rizikóját. A fizikai tulajdonságok – amelyekhez kötni tudták a korai kopaszodást –, az alacsonyabb testméret, a pubertás korai megjelenése, illetve bizonyos daganattípusok megjelenése volt.

Kapcsolatot találtak a bőrszín, a megnövekedett csontsűrűség és a korai hajvesztés között is. Ez azt sugallja, hogy az idő előtt hajukat veszítő férfiak jobban képesek napfényből D-vitamint szintetizálni.

Amit viszont a tudomány nyert még ebből a tanulmányból, és a jövőben fontos szerepet kaphat, az az, hogy azonosítani tudták a kopaszodás folyamatában szerepet játszó géneket. A fejbőrben lévő immun-, illetve zsírsejtek, valamint a hajtő sejtjei is egyértelműen részt vesznek a folyamatban.

Nincs ok az aggodalomra

A korai kopaszodás és az alacsony testmagasság, valamint a többi, vizsgált faktor között fennálló kapcsolatot azonban még csak részben sikerült megérteni. A jövő célja az lesz, hogy ezeket az összefüggéseket és jelátviteli útvonalakat a kutatók részleteiben is feltérképezzék.

A korai kopaszodástól szenvedő férfiaknak sem kell aggódniuk, a betegségek rizikója csak nagyon alacsony mértékben emelkedik. Prof. Nöthen, a Bonn-i Egyetem professzora szerint azonban izgalmas látni, hogy a hajvesztés semmi esetre sem egy elkülöníthető karakterisztikusság, viszont kapcsolatban áll más tulajdonságokkal.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket! Vajon milyen eredmények fognak születni, ha a tudomány emberei már részleteiben is ismerni fogják a kopaszodásban szerepet játszó gének természetét?

Forrás: https://www.sciencedaily.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.