Menü

Aktív élet időskorban is

Mindig is felnéztem azokra az emberekre, akik a korukra csak egy adatként, nem pedig korlátozó hiedelemként tekintettek, s mindemellett megőrizték az aktív, életteli életmódjukat. Talán nem meglepő, de ők sokkal boldogabbak is az otthon ücsörgő - számszerint legalábbis - hasonló életkorban lévő társaiknál.

Természetesen szinte minden a hozzáálláson múlik. Ma egy olyan társadalomban élünk, ahol magam is siránkozhatnék harminciksz évesen, hogy már nem olyan a testem, mint egy tizenévesé, holott az a trend és az elvárás. De köszönöm szépen, én nem mennék vissza egy percet sem az időben. Napról napra bölcsebb és boldogabb vagyok - lám, nem a tökéletesen feszes testen múlik! S azt gondolom, éppen így van ez az időskorral is. Elképezlhető, hogy fáj itt-ott, bár abban nem hiszek, hogy ezt csak úgy el kell fogadni.

Ma már egyre inkább rájönnek, hogy milyen komoly összefüggés van a betegségek és a lélek között. Pontosabban, hogy minden betegségnek megvan a lelki eredendője. Akkor lehetséges, hogy az időskorban felgyülemlő egészségi problémák azért is vannak, mert sok meg nem oldott lelki feladatunk, problémánk halmozódott fel?

Az viszont még senkit sem tett boldoggá idős korban sem, ha az éveinek számára való hivatkozással szép lassan elfelejt élni, és leépíti a kis világát. A vizsgálatok szerint egyértelműen azok a boldog öregebb kort megérő emberek, akik aktív életmódot élnek. Társaságba járnak, valamint erős szociális kapcsolatokat ápolnak (de nem csak a saját korosztályukkal!), és próbálnak lépést tartani a világ fejlődésével.

Louis L. Hay azt mondja erre, hogy már javában benne járt az időskorban, amikor megtanult jógázni, valamint átalakította az írásképét, mert olvasott egy könyvet annak lelki és gondolkodásbeli visszahatásáról. A hölgy egyébként a mai napig sikeres, a pozitív megerősítésekkel vált híressé. Azt mondja, hogy az egész életünk megváltozik, ha negatív dolgok helyett pozitívakat kezdünk el mondani magunknak. Az bizonyosan őt igazolja, hogy jelenleg 90 éves.

Manapság már rengeteg lehetőség adódik arra, hogy legyünk is akárhány évesek, aktivizáljuk magunkat. Vannak például olyan számítógéphasználatot és internetet oktató kurzusok, amelyek kifejezetten az idősebb korosztályt célozzák, valamint számos olyan turisztikai desztináció jelenik meg a piacon, amely az ő igényeikre szabja a kínálatát - ráadásul árban is. Kis kreativitással pedig bizonyosan megtalálhatóak azok a programok, amely az egészségünk és a pénztárcánk számára is megvalósítható, mégis élvezetes és örömteli.

Mindenesetre érdemes elgondolkodni a statisztikákon, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a magukat aktivizáló idősek jóval boldogabbak, sőt mi több, egészségesebbek is. Az bizonyos, hogy a fotelben ülve ritkán talál ránk a boldogság - noha ez nem csak erre a korosztályra igaz megállapítás.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!