Menü

Mik a menstruációs tünetek lelki okai?

Előző cikkünkben a premenstruációs szindróma biológiai okairól volt szó, most pedig megnézzük, hogy milyen lelki tényezők befolyásolják a menstruációt kísérő tünetek jelentkezését?

Nem véletlen, hogy egyesek számára a menzesz ideje szinte zökkenőmentesen zajlik, amíg más lányok és nők komoly nehézségként élik azt meg. Ennek mindig oka van, amit meg lehet találni.

Sajnos a társadalmunkban még mindig tabuként, negatívként kezelik az élet egyik legtermészetesebb dolgát, a menstruációt. Reklámok tömkelege szól arról, hogy miként tudjuk észrevétlenné tenni az egész folyamatot – láthatatlan betétekkel, tamponokkal, ahol vérfoltmentes fehér nadrágban ugrálnak a hölgyek, valamint a tüneteket varázsütésre eltüntető gyógyszerekkel. Holott nem az lenne a cél, hogy láthatatlanná, hanem hogy természetessé váljon a folyamat, amely minden nő életének része a gyermekváráson kívüli időszakban. Éppen az a gond, ha nincs menstruáció, hiszen annak valamilyen egészségügyi probléma, betegség, hormonzavar áll a hátterében (a megoldást ott is fontos lenne lelki szinten is kezelni).

Sok ősi kultúrában ünnepelték a menstruáló nőket, hiszen ez jelezte a termékenységüket. De tudták azt is, hogy ilyenkor a Holdhoz és az éjszakához köthető érzékeny, női energiák vannak előtérben, amely érzelmek tömkelegével, fokozott érzékenységgel jár. Ezt sem negatívként kezelték, sőt: úgy vélték, ilyenkor teljes a bölcsességük és a megérzésük.

Esélyes, hogy a mostanában fokozottan jelentkező menstruációs túlérzékenység és hangulatingadozás hátterében az is áll, hogy megpróbáljuk elnyomni énünknek azt a részét, amely intuitív és érzelmekkel teli.

Gyakori, hogy azoknál jelentkeznek súlyosabb premenstruációs tünetek, akiknek problémájuk van a nőiességük vagy maga a menstruáció elfogadásával. Ennek oka lehet valamilyen gyermekkorban jelentkező nehézség, például hogy valakit inkább fiúnak vártak, megalázták a testi érés során, bántalmazás áldozata volt, felkészületlenül vagy sokkolóan érte az első menzesz jelentkezése. Ezek csak opciók, mindenki esete egyéni, s a listát még hosszan lehetne sorolni.

Ha valakinél odáig jut a probléma, hogy akár ájulás is jelentkezik a PMS tünetek között, ott a biológiai okok feltérképezésén túl mindenképp érdemes terápiás, meditációs folyamatban részt venni. Az ájulás általában azt jelenti lelki szinten, hogy valaki szeretne menekülni, kilépni a valóság(á)ból, mert a jelenlegi világában nem érzi jól magát. (Ennek érdekessége, hogy az ájulásról mint állapotról sokan úgy számolnak be, hogy kellemes a „semmi állapotában” létezni. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha az ájulást nem kísérte esés, sérülés.) Ilyenkor lelki síkon megvizsgáljuk, hogy miért érzi ezt az illető, mi az, amit nehezen visel az életében, vagy milyen múltbeli tényezők állnak a háttérben (mondjuk valamilyen generációs probléma). Mondani sem kell, hogy az ájulási tüneteknek milyen kockázatai lehetnek, balesetveszélyes tünetről van szó, így mindenképpen fontos teljes körűen foglalkozni vele.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?