Menü

Hard Dog Race: ez a futás nem csak kutyagolás volt

Szombaton rendezték meg újra a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadályfutást, ahol a nyári forróságban kutyák és gazdik 6 kilométer hosszú, 16 nem is akármilyen akadályból álló pályát teljesítettek. Volt itt sárban úszás és cipekedés, hegymenet és lejtő... na meg feledhetetlen élmények, érmek és öröm a célban. A Hajráegészség csapata a Hard Dog Race felajánlásának köszönhetően vehetett részt a versenyen, így saját beszámolónk következik.

Öt Von Liechtenstein Kennelből való Jack Russell terrierel, valamint egy pumival, a "fogadott testvérrel" indultunk a megmérettetésen. Csapatnevünk az Amazonok és az Alfa lett. Az öt nő mellett egy férfi is képviseltette magát a teamben, akinek névjavaslata az Alfa és Angyalai volt. Ezt megvétóztuk, mivel sokkal inkább vagyunk Amazonok, mint angyalok... Végülis a név találónak bizonyult - a terepet tekintve érdemes volt hátrahagyni a fehér angyalruhákat!

Mindannyian előzetesen tájékozódtunk a versenyről, hogy tudjuk, mire számíthatunk. Rövid videókat is megnéztünk, amik hatására igen megijedtünk, de egyúttal a kedvünk is egyre nagyobb lett, a hangulat fokozódott. A csapat többé-kevésbé készült a megmérettetésre, néhányunk 3-4 km futással (először kutya nélkül, majd kutyával is).

A versenynek a piliscsévi Motocross pálya adott otthont. Beregisztráltunk, ellenőrizték mind a saját, mind a kis szőrős versenytársaink, azaz kutyáink adatait, s rajtszámot kaptunk. A körülmények igazán spártaiak voltak: mindenhol por, kevés árnyék. Mintha a sivatagba csöppentünk volna! Lehetőséget kaptunk a kutyák mosására és saját felfrissítésünkre a tíz kerti locsolóval ellátott slag révén. Indulás előtt fizioterepeuták biztosították a kutyák bemelegítését, hogy megelőzzük a sportsérüléseket. Alig vártuk már, hogy rajthoz állhassunk! 32 fok volt árnyékban, de a terepen ezt inkább 500-nak éreztük. Visszaszámoltak nekünk a rajtnál, 3-2-1 és RAJT!!!

Teljes erővel vetettük be magunkat a pályára. A 6 km hosszú táv hatalmas szintkülönbségeket rejtett. Akadt benne sáros, csúszós rész, de szahara forróságú futóhomok is. Korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ne aggódjunk, több frissítőpont is rendelkezésünkre fog állni útközben, ahol bevizezhetjük a kutyákat és leöblíthetjük az út porát, de sajnos ez nem így volt. Megbántuk, hogy nem cipeltünk magunkkal egy üveg vizet, mert ránk fért volna egy kis hűtés. 16 mesterségesen épített akadály képezte a pálya részét, íme néhány fotó a hangulat bemutatása céljából:

Tehát a ketrecen átmászástól a hordó és kutyatápos zsák cipelésen át a kutyaházon való átbújáson keresztül több sáros, mélyvizes akadály is keresztezte utunkat. Külső szemlélőként bármilyen mocskosnak is tűntek (azok is voltak) ezek a szakaszok, jól esett elmerülni az iszapban a tikkasztó forróságban.

A csapat három egységre tagolódott. Elsőnek Judit, a Kennel von Liechtenstein tulajdonosa ért célba. Az utolsó pár száz méterhez már minden lelkierőnkre szükség volt, de mindig volt valaki, aki bekiabált, bíztatott, hogy hajrá, már nem sok van hátra!

Elmondhatatlanul felemelő érzés volt beérni a célba, s hogy meg tudtuk csinálni! Hihetetlen erőt adtak a végig lelkes kiskutyáink. Büszkék voltunk rá, hogy mindenki kihozta magából a maximumot és beért a célba, teljesítette a versenyt.

Rögtön a nyakunkba akasztották az elismerő érmeket, ahol a hős kutyák és a gazdik is külön csodaszép érmet kaptak.

Mindenki kipróbálhatta, hol vannak a határai és mennyire képes átlépni őket. Mi megtettük, felejthetetlen élmény volt! Bár közben úgy éreztük, soha többet, mire a végére értünk, mégis elhatároztuk: jövőre ugyanitt!

Hálásan köszönjük a részvételt és a meghívást, valamint a feledhetetlen élményeket a szervezőknek, a Hard Dog Race-nek. Aki kedvet kapott kipróbálni a versenyt, és felkészült a valódi kihívásokra, az szeptemberben részt vehet a Hard Dog Race Wild eseményen, ugyanaz a helyszín, de 12 km-es táv, 22 akadállyal!

A cikket írta: Bedi Orsolya, szerkesztette: Ábrahám Adrienn.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.