Menü

Még megtanulhatsz eleget inni

A nem megfelelő folyadékfogyasztás áll számos egészségügyi probléma, valamint rosszullét hátterében. Utóbbiak érthető módon nyáron a leggyakoribbak. Ne essünk ebbe a hibába - most még rászoktathatjuk magunkat arra, hogy eleget és megfelelően igyunk!

Azt hihetjük, hogy a szervezetünk jelez, ha innunk szükséges, és ilyenkor alakul ki a szomjúságérzet. Ez sajnos téves gondolat - amikor már szomjasak vagyunk, akkor erősen szükségünk van a folyadékra. Sokkal többet kell innunk annál, mint amennyire szomjasnak érezzük magunkat. Sokak számára éppen ez okozza a nehézségeket.

Miként taníthatjuk meg magunkat, hogy eleget igyunk, s egyáltalán miként tudjuk kivitelezni a helyes folyadékbevitelt? Jól olvassák, az ivást a legtöbb ember esetén tanulni kell. Vannak persze olyan "szerencsések", akik ösztönösen sokat isznak, ha viszont nem ezen tábort erősítjük, akkor fogadjuk el a tényt, hogy tudatosan kell tennünk önmagunkért e téren. Például így:

1. Első körben teszteljük magunkat: csak annyit igyunk, amennyit mindig is szoktunk, csupán jegyezzük le, hogy ez a folyadékmennyiség mennyi volt.

2. Számoljuk ki a testsúlyunk alapján, hogy mennyi folyadékot kellene fogyasztanunk, az alábbi információ alapján: 10 testsúlykilogrammonként 4 dl folyadékra van szüksége a testünknek. Egy 60 kg-os embernék ez tehát majdnem 2,5 liter.

3. Hasonlítsuk össze a két adat különbségét, és tervezzük meg, hogy milyen módon tudjuk pótolni a szükséges plusz folyadékot! Például hogy mennyiszer többet vagy többször kell innunk egy nap.

4. Azt is nézzük meg, hogy MIT iszunk: a fenti adat, tehát a szükséges folyadékmennyiség elsősorban vízzel, esetleg cukormentes teával vihető be a szervezetünkbe. A cukros üdítők, gyümölcslevek nem biztosítanak megfelelő hidratálást, nem is beszélve a szénsavas üdítőitalokról ráadásul nagyon sok kalóriát tartalmaznak

4. Alkalmazhatunk különböző technikákat, amelyek segítenek a helyes folyadékbevitel megvalósításában! Használhatunk például okostelefon alkalmazást, amely segít számolni, hogy mennyit ittunk eddig, ráadásul még figyelmeztet is, hogy innunk kell. Vagy vásároljunk olyan üvegpalackot, amely esztétikus, és szívesen használjuk, majd jegyezzük meg, hogy ezt hányszor kell kiürítenünk egy nap, hogy a folyadékbevitelünk elegendő mennyiségű legyen.

5. Nyáron különösen legyünk körültekintőek a hőségben, és mindig vigyünk magunkkal vizet! Akár a táskánkban egy kis palackban, nagyobb mennyiségben pedig az autó csomagtartójában.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.