Menü

Természetes nyugtatóink

Mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor az áltagosnál, az elviselhetőnél nyugtalanabb vagy stresszesebb. Amennyiben mindössze életviteli nehézségekről van szó, úgy érdemes kipróbálni a nyugtató, ellazító és stresszcsökkentő hatású gyógynövényekből készült teákat.

A gyógyszertári altató- és nyugtatószerek, valamint antidepresszánsok nagy hátránya, hogy függőséget okozhatnak, mellékhatásokkal rendelkezhetnek, valamint a hangulatingadozásokat nem csak negatív, hanem pozitív irányba is megszünethetik. Természetesen van, amikor szükség van rájuk, ezt bízzuk szakemberre (ahogy ismerik a szlogent: kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Ha viszont nem erről van szó, akkor a segítségünkre siethet a természet kincsestára.

Igen sok gyógynövény rendelkezik nyugtató, idegnyugtató és stresszcsökkentő hatással. Aszerint érdemes válogatni közülük, hogy milyen egyéb problémák kísérik a szituációt. Erre mutatunk néhány példát.

Kiváló és ismert növények, amelyek nyugtató hatással bírnak a citromfű, a levendula, valamint az oly sokak által kedvelt orbáncfű. De van más lehetőség is!

- Az apró szulák akkor javasolt, ha a stressz asztmás tüneteket is okoz
- A ragadós és a közönséges galaj javasolt, ha a stresszhatást pajzsmirigy problémák kísérik
- Ajánlott a margitvirág, amennyiben az idegesség fejfájást vagy migrént okoz
- Alkalmas lehet a pásztortáska, ha a menstruációhoz kapcsolódó negatív hangulat jelentkezik
- Javasolt a pipacs szirma, ha valódi ellazultságot szeretnénk - ezt a mákfélékkel rokon növényt ráadásul a többivel ellentétben csak langyos vízbe kell áztatnunk, tehát bárhol egyszerűen elkészíthető (és éppen szezonja van)
- Kiváló lehetőség a vörös here (azaz a bíbor színű virággal rendelkező lóhere) férfiak számára idegnyugtatóként.

Amennyiben a gyógynövények ajánlott szedési idejéről, helyéről és felhasználásáról szeretne tájékozódni, ebben a könyvben talál részleteket.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?