Menü

A menstruációs tünetek biológiai okairól

Mindannyiunk családjában vagy ismeretségi körében élnek olyan lányok, nők, akiknek a havi ciklus maga a rémálom. Gyötrelmes fejfájással, hasgörccsel, hányingerrel kísért tünetek jelentkezhetnek, de sajnos egyre többen produkálnak ájulásos tüneteket is.

A modern orvoslás szerencsére már felismerte, hogy a betegségeknek és az azokat kísérő különböző tüneteknek lelki eredetük is van, de természetesen a biológiai háttér is mindenhol meg van magyarázva.

Ezen tünetek legfőbb okait összefoglaló néven premenstruációs szindrómának nevezik. Ez az állapot a menstruációs ciklusnak körülbelül az utolsó hetében kezdődik, és számos tünet kísérheti, például sírás, ingerlékenység, hangulati ingadozások, fáradság, puffadás, a mell érzékenysége, pattanások serkenése, étvágytalanság, hőhullámok, végtagok duzzanata, fej- és hasfájás, hányinger, esetleg ájulás. Súlyosabb esetben az állapotot premenstruációs diszfóriás zavarnak nevezik. A tünetek ilyenkor nagyjából hasonlóak, csak sokkal intenzívebben jelentkeznek. Sokkal kifejezettebb a fáradtságérzet vagy az ingerültségi fok, illetve a hangulati ingadozások is áthatóbban jelentkeznek.

A tünetekről sokáig úgy gondolták, hogy a menstruációval elmúlnak, de néhány évvel ezelőtt rájöttek, hogy az első néhány napban is fennállhatnak. A tüneteket karbantartása – amíg működik – legtöbbször életmódváltással kezdődik, de sok nőgyógyász (sajnos egyből) a gyógyszeres megoldáshoz nyúl, így fordulhat elő az is, hogy tizenéves lányok antidepresszánsokat, illetve fogamzásgátlót szednek.

Vannak azonban bizonyos táplálékkiegészítők is, amelyek esetlegesen segíthetnek a tünetek csökkentésében, például a B6 vitamin, a kalcium, illetve a magnézium. A sok mozgás, a kisebb mértékű koffeinbevitel javíthatja a helyzetet, illetve sok helyen lehet arról olvasni, hogy a ciklus utolsó hetében ajánlott több szénhidrátot fogyasztani, ez ugyanis segíthet a hangulat javításában.

A gyógynövények közül a barátcserje lehet jótékony hatással a tünetek enyhítése során. Erre már orvosi készítmény is létezik, amelyet sok nőgyógyász ajánl kúraszerűen.

Az orvostudományban nyert bizonyítékok arra utalnak, hogy ezen szindrómák tüneteit a hormonszintek változása és az agyban jelen lévő és fontos szerepet betöltő különböző ingerületátvivő anyagok, illetve ezek együttesen okozzák.

Ha a tünetek rendkívül súlyosra fordulnak, érdemes elmenni egy kivizsgálásra, ahol neurológiai, ultrahangos, belgyógyászati, illetve egyéb vizsgálatok is elvégeznek. Lehet, hogy valami más áll tüneteink hátterében, mint a premenstruációs szindróma maga.

A betegség és a hozzá tartozó tünetek, például az ájulás lelki okairól hamarosan olvashatnak egy következő cikkünkben.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?