Menü

Többet eszünk az okostelefonok miatt?

Az internet és az okostelefonok használata nem véletlenül okoz függőséget. Amikor információkat, érdekességeket olvasunk a neten, vagy a barátainkkal csevegünk, akkor az úgynevezett nucleus accumbens-t, azaz az agy örömközpontjáért, vagy más néven jutalomközpontjáért felelős területet stimuláljuk. Ilyenkor dopamin termelődik a szervezetünkben, ez a vegyület többek között felelős a motiváció és a jutalmazottság érzéséért, valamint a függőségek kialakulásáért is (az összefüggés érthető).

Szinte ugyanez az agyi funkció lép életbe, ha eszünk, és valamilyen finom, általunk kedvelt ételt fogyasztunk, s ez fokozottan igaz a nassolnivalókra. Csakhogy lehetséges az agy jutalomközpontját túlstimulálni, és egy idő után ugyanaz a tevékenység már nem okoz olyan mértékű pozitív érzéseket, mint korábban. Ezért eszünk egyre többet, és ezért netezünk egyre többet.

Csakhogy a két dolog között összefüggés mutatható ki – minél több ilyen jellegű inger által keltett örömre van szükségünk, annál inkább igyekszünk azt megadni magunknak – az élet minden területén. Ha sokat lógunk a neten és a telefonon, akkor egyre magasabb igényünk jelentkezik örömközpontunk stimulálására – persze nem tudatosan, és lehetséges, hogy egyre többet eszünk, vagy egyre többet vásárolunk.

Merthogy a vásárlási láz is ugyanide vezethető vissza – amikor megkapunk valami kellemes, vágyott, vagy tetsző dolgot, akkor szintén a jutalomközpontunkat aktiváljuk.

Persze ez nem azt jelenti, hogy fosszuk meg magunkat a jó dolgoktól. Viszont ha nem tanúsítunk bizonyos fokú önuralmat, önfegyelmet, akkor egyre szélsőségesebb, mértéktelenebb irányba terelnek minket szokásaink. Ha tudunk mértéket szabni és megtanulunk megálljt parancsolni, akkor az életünk több területén is pozitív hatásokat tapasztalhatunk.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?