Menü

A diétázás pszichológiája

Miért igazán nehéz a fogyókúra? Mert jelentős mentális odafigyelést és önuralmat igényel. Viszont több feltétel együttállása szükséges ahhoz, hogy a megfelelő akaraterőt felhasználva sikeresen végigvigyük kitűzött diétás céljainkat. Éppen ezért érdemes lelki felkészüléssel megelőzni a fogyókúra kezdetét!

Amikor elkezdünk diétázni, le kell mondani a korábban fogyasztott finomságokról, és át kell alakítani szokásinkat, az kemény időszak. Ha korábban megszoktuk, hogy sokat eszünk, akkor a gyomrunknak össze kell szűkülnie, a vércukorszintünknek, sőt egész szervezetünknek pedig át kell állnia a másfajta tápanyagokra, sőt ízekre. Mindehhez jelentős önuralomra, valamint türelemre van szükség, de a kezdők lelkesedése átsegíthet bennünket a nehézségeken.

Majd következnek a kínálkozó alkalmak, amik sokkal gyötrőbbek, mint az otthoni lemondás. Míg a négy fal között rendelkezésünkre áll az újfajta, lecserélt élelmiszerkészlet, addig úton-útfélen járva nehéz egészséges és diétás ételekhez jutni. Az éttermekben még csak-csak elfogyaszthatunk egy salátát, grillezett csirkét vagy sajtot, de a boltokban, gyorsbüfékben már lehet, hogy nem találunk nekünk valót. Így az életmódváltás során előre gondolkodni is meg kell tanulnunk.

Ahhoz, hogy a megfelelő lelkierőt, akaraterőt hadba tudjuk állítani, fontos, hogy egyáltalán rendelkezzünk azzal, elő tudjuk hívni a magunkban rejlő értékeket, rejtett forrásokat.

Ehhez szükséges, hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen cél vezérel minket a változás felé? Nem elég külső kapaszkodókat találni, hogy másoknak akarunk tetszeni, hanem belső, önmagunkért való érveket szükséges fellelni. Ha korábban már próbáltunk diétázni és nem sikerült, akkor érdemes átgondolni: milyen körülmények, belső erők hiányoztak akkor, hogy a kitűzött célt elérjük?

Sokszor előfordul, hogy igen mélyre kell ásni az okokért, hogy miért nem tudjuk a változást kivitelezni. A múltban lévő bénító erőket fel kell oldanunk, és ezzel üzemanyagot kaphatunk az új életformánkhoz.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.