Menü

Mennyi mindenre jó a C-vitamin!

Megtanultuk gyerekkorunkban, hogy tavasszal, ősszel és télen sok-sok zöldséget és gyümölcsöt együnk, mert abban sok a C-vitamin és így nem betegszünk meg. Később jöttek az étrendkiegészítők, a multivitaminok. Egyre jobban az életünk részévé vált a vitaminbevitel, akár mesterséges úton is.

Rendben, de csak ezért szedhetünk C-vitamint? Hogy ne betegedjünk meg a kritikus időszakokban, amikor az immunrendszerünk gyengébb? Nem! Szerencsére a tudománynak köszönhetően ma már számos más egészségügyi területen is bizonyított a C-vitamin jótékony hatása.

Tudtuk-e például, hogy fokozhatja a kemoterápia hatékonyságát? Kutatások támasztják alá, hogy a kiegészítő C-vitamin adagolás javíthatja a kezelés hatékonyságát daganatos betegeknél.

Tumoros elváltozások során a C-vitamin szupplementumként történő pótlólagos bevitele javíthat a rákos betegek kezelésének hatékonyságán vagy életminőségén.

Csökkentheti a szürkehályog (idegen szóval cataracta) kialakulási kockázatát is. Időseknél gyakran előforduló megbetegedés a makula degeneráció. Ilyenkor az éleslátás helyén lévő ideghártya sejtjei pusztulásnak indulnak, ennek következtében drasztikus látásromlás alakul ki, és a betegek olvasóképessége romlik vagy teljesen el is veszik, ugyanis nem tudnak az adott pontra fókuszálni. Ezek az idős emberek a perifériás látásukra támaszkodva tudják folytatni életüket. Sajnos a betegség gyógyítása napjainkban még nem lehetséges, csak az állapot javítására vagy fenntartására léteznek lehetőségek. Ügyeljünk a C-vitamin bevitelre, ugyanis a makula degeneráció kialakulási kockázatának csökkentésében is szerepet játszhat.

A C-vitamin ezen kívül csökkentheti a kardiovaszkuláris (vagyis szív- és érrendszeri) betegségek kialakulási kockázatát is, illetve javíthatja az előrehaladott stádiumban lévő betegek életminőségét.

Kifejezetten fontos szereppel bírhat a dohányosok esetében, hiszen a C-vitamin antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően hatékonyan részt vesz a keletkező szabadgyökök ártalmatlanításában.

Ezen kívül számos más biológiai folyamat optimális működéséhez járulhat hozzá. Többek között befolyásolhatja az immunrendszer különböző komponenseit, és számos enzim működését is segíti azáltal, hogy azok megfelelő funkcionalitásához szükséges komponenseket aktivál, amelyek nélkül az enzimek nem tudnák betölteni normál szerepüket.

A C-vitamin részt vesz a kollagén előállításában. A kollagén egyébként a kötőszövetnek egy rendkívül fontos alkotóeleme, hiszen elengedhetetlen szereppel rendelkezik – a teljesség igénye nélkül – bőrünk, inaink, ínszalagjaink felépítésében.

Beviteli formák

A C-vitamin pótlására számos lehetőségünk van. Leggyakrabban a zöldségeket, gyümölcsöket ajánlják, de ezen kívül szedhetjük tabletta, kapszula vagy kristályos por formájában, illetve főleg súlyos betegeknél vagy komoly vitaminhiányban szenvedőknél alkalmazzák az intravénás adagolást. Nemrégiben pedig megjelent egy újabb beviteli forma is, a liposzómás C-vitamin.

Mik azok a liposzómák?

A liposzómákat nagy, belül üreges golyókként kell elképzelnünk, amelyeknek falát zsírból felépülő kettős hártyaréteg alkotja. Ezeknek a belsejébe különféle anyagokat, például gyógyszer hatóanyagokat, vitaminokat lehet „csomagolni”. Szedni ugyanúgy kell, mint egy tablettát, csak a liposzóma biológiai, kémiai tulajdonságainak köszönhetően felszívódása valószínűleg sokkal hatékonyabb, mint a kapszulás vagy tablettás formának. Az ezzel kapcsolatos tudományos vizsgálatok azonban még folyamatban vannak.

A fentiek csak kiragadott példák, mi mindenre gyakorolhat pozitív hatást a C-vitamin. Reményeim szerint ezt követően senkit sem kell túlzottan biztatni, hogy fokozott figyelemmel kísérje életében a megfelelő vitaminbevitelt!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?