Menü

Városi méhészet – egy új, követendő forma

Hugh Whittingstall 1998-ban induló műsora, a River Cottage még a főzni nem szerető, nem tudó és megtanulni talán nem is akaró háziasszonyok kedvét is meghozta ehhez a lépéshez.

Magyarországon talán az ő szájából hallhattuk először a városi méhészkedés fogalmát. Sorozatának egyik részében egy londoni, akkor 16 éves fiúval találkozik, aki a lakásuk erkélyén kezdett el méhészkedéssel foglalkozni, míg Hugh ugyanezt a tevékenységet Dorset megyei farmján végezte. A fiatal fiú nyolc méhkaptárral dolgozik, nem is tudna többel, hiszen az erkélye már így is telített. Évi 2000 kisüveges mézet állít elő ezzel a módszerrel. Hugh-val kivitték a piacra kettejük mézét teszteltetni úgy, hogy az emberekkel kóstoltatták, és a londoni méz semmivel sem maradt le a vidéki méztől.

2013-ban itthon is indult egy kezdeményezés Közösségi Méz címmel, amelynek során a résztvevők a városi méhészet csínját-bínját ismerhették meg. A jelentkezés annyira népszerű lett, hogy a létszám betartása érdekében bizonyos jelentkezőket vissza kellett utasítaniuk.

Sajnos az emberek egyelőre eléggé ellenkező magatartást mutatnak ezen a területen, hiszen Magyarországon egyáltalán nem elterjedt a városi méhészet fogalma, pedig világszerte számos helyen találkozhatunk már vele, többek között New Yorkban, London, Párizsban, ahol a magánszemélyek tevékenysége mellett sok hotel tetején is telepítettek már kaptárakat, így a vendégek a hotel saját termesztésű mézét fogyaszthatják a reggeli teához.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon elég tiszta-e az a méz, amit a városban gyűjtött virágporból állítanak elő a méhek? A válasz szerencsére az, hogy igen, hiszen ha logikusan belegondolunk, a méhek a legjobb minőségű táplálékot szeretnék az utódaiknak adni, tehát nem is lehetne a méz nem tiszta. Ezen kívül, a saját szipókarendszerük rendkívül vékony, így nem igazán jutnak át rajta apró méretű szemcsék sem, illetve a méhek rendelkeznek egy saját belső szűrőberendezéssel is, amely biztosan megszűri az esetlegesen addig bennmaradt szennyeződéseket.

A magyarországi program keretében egyébként a termelt mézet be is vizsgáltatták, és ugyanolyan tisztának bizonyult, mint a vidéken termelt testvére.

Ezen felül a városi – vagy itthon sokszor nevezik közösségi méhészkedésnek, hiszen integráló szereppel is bírhat – méhészkedésnek van egy nem elhanyagolható előnye is. Míg a vidéki méhészek kénytelenek a méhcsaládjaikat 2-3 hét elteltével, az adott növény virágzási időszakának végekor átköltöztetni egy következő helyre, addig a városi méhek a hivatalos méhész időszak alatt – de legtöbbször még utána is – biztosan elegendő mennyiségű virágporhoz jutnak anélkül, hogy a kaptáraikat megmozdítanánk.

Tanuljunk, és ha kedvet kaptunk hozzá, olvassunk még jobban utána, és próbálkozzunk!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.