Menü

Látogassuk gyakran szüleinket!

Milyen gyakran látogatjuk meg a szüleinket? A sok-sok napi elfoglaltság mellett a legtöbben joggal érezhetjük, hogy nem olyan rendszerességgel látogatjuk őket, ahogy „kellene”, vagy ahogy szeretnénk. A legújabb kutatások szerint azonban javasolt gyakori látogatásokat tenni náluk, ugyanis ezzel megnövelhetjük élethosszukat.

A Kaliforniai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy idős emberek esetén a magány korai halálhoz vezethet. A vizsgálatokba 1600, átlagosan 71 év körüli felnőtt embert vontak be. A magányos résztvevők 23%-a halt meg a vizsgálatok elkezdése után 6 hónapon belül, míg azok közül, akik aktív és megfelelő szintű társasági életről számoltak be, mindössze 14% veszítette életét. A 60 év felettiek közül 43% érezte úgy, hogy a társadalomtól elszigetelten él.

Ennek megfelelően a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy idős embereknél a magány szignifikáns tényező az életminőség csökkenésében, és gyakran vezethet depresszióhoz, a szellemi képességek csökkenéséhez vagy egyéb egészségügyi problémákhoz, mint például szívbetegség.

A szükségleteink, hogy az emberek ismerjenek, értékeljenek minket, és örömet szerezzenek nekünk, sosem múlik el. Nyilvánvalóan az az elképzelés, miszerint a magány kedvezőtlen kimenetelű egészségügyi problémákhoz vezethet, nem új keletű...

Egy 2010-ben Utah-ban végzett tanulmányban azt találták, hogy a társadalmi kötelékek kifejezetten fontosak az életminőség javításában. Azok az emberek, akik barátaikkal szoros kapcsolatot ápolnak, és családjuk közelségében élnek, tovább élnek azoknál, akik teljes magányban töltik mindennapjaikat. Egy angliai kutatás eredménye is azt mutatja, hogy az 50 év felettiek, akik elégedettek az életükkel, hosszabb életkort élnek meg.

Így tehát igyekezzünk minél több időt családunkkal és barátainkkal tölteni! Meséljünk egymásnak történeteket, osszuk meg a tapasztalatainkat, és hallgassuk meg egymást!

Forrás: www.independent.co.uk

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.