Menü

Érdemes mielőbb megvizsgáltatni a gyerekek szemét

Tíz szűrővizsgálaton átesett gyermek közül egynél valamilyen szemészeti rendellenesség állapítható meg. Ha ezt az adatot előbb tudtuk volna, biztosan korábban megvizsgáltatjuk a gyermeket, de így csak óvodáskorban derült fény a problémára egy rutinvizsgálat során. Pedig minél előbb, annál jobb! A látórendszer fejlődésében ugyanis az első négy év a meghatározó, nagyon fontos az esetlegesen fennálló problémák időbeni felfedezése.

Annak idején eszünkbe sem jutott, hogy bármi probléma lehet a kislánnyal. Orvoshoz jellemzően csak akkor járunk, ha valami gond van, inkább a megelőzésre, egészséges életmódra törekszünk. Igen ám, de a kisgyermek nem feltétlenül tudja elmondani, megfogalmazni, ha valami egészségügyi nehézsége van! Arról nem is beszélve, hogy sokszor még gyerekkori viselkedési problémákról is kiderülhet, hogy valamilyen testi rendellenesség okozza bennük a feszültségeket.

A húgom a lehető legegészségesebb gyermeknek tűnt: életvidám, jól evő kis energiabomba volt, aki már akkor imádott élni, az udvaron játszani, rosszalkodni. Gyakran nézegettünk, lapozgattuk a mesekönyveket, minden este több mesét olvastunk neki, és ha valamit nem szó szerint úgy olvastunk-meséltünk, ahogy le volt írva, akkor sarkallatosan kijavított minket. Emiatt eszünkbe sem jutott, hogy gond lehet a látásával, nem voltak erre utaló jelek, ezért igencsak megdöbbentünk, amikor az említett kötelező életkori vizsgálaton, 4 éves kora után derült ki, hogy elég erős szemüvegre van szüksége. Sőt, nem is bíztattak minket, mondták, hogy még kissé romlani fog a helyzet, amíg növésben van, de a megfelelő szemüveg segít, a rendszeres felülvizsgálat pedig egyenesen kötelező.

Nem tudom, mi történt volna, ha időben, mondjuk még csecsemőkorban fény derül rá, hogy rossz a gyermek szeme, lehet, hogy többet tehettünk volna érte. Sajnos csak hallásvizsgálatot végeznek kötelező módon, így érdemes önkéntesen elvégeztetni a szemvizsgálatot ott, ahol ezt nem teszik meg alapból.

A leggyakoribb eltérések a rejtett dioptria hibák, a kancsalság, a két szem közötti jelentős dioptria-különbség és ennek következtében a fixálási problémák.

Ahhoz, hogy egy újszülött megismerhesse a világot, gondolkodása és készségei megfelelően fejlődjenek, tökéletes látásra van szüksége, ezért a látórendszerben esetlegesen fennálló eltérések diagnosztizálása időben kell, hogy történjék. Szerencsére ma már elérhető olyan átfogó, a gyermek számára nem megterhelő, modern szemészeti szűrővizsgálat, amelynek köszönhetően fel lehet deríteni a szem különféle problémáit, így a rejtett kancsalságot, de a két szem közötti jelentős dioptria-különbséget és a fixálási problémákat is.

A kancsalságnak létezik veleszületett, örökletes és szerzett formája is. Gyermekkorban ez az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti probléma. Amennyiben azt észleljük, hogy a kicsi szemeinek nézővonala eltér, befelé vagy kifelé fordulnak a szemek, akkor a lehető leghamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Sajnos azonban jellemzően még a legközelebbi hozzátartozók és a pedagógusok sem veszik észre, hogy valami baj van” – mondta el Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa.

A szakember azt is hozzátette, hogy amennyiben a gyermek koraszülött, vagy a családban előfordul szemgolyót érintő fejlődési rendellenesség, kancsalság vagy tompalátás, szintén érdemes orvoshoz fordulni. „A gyengébben funkcionáló érzékszervet az agy kikapcsolja a látásból. Az időben megkezdett kezeléssel azonban elkerülhető, hogy a gyermek ne csak a jobban látó szemét használja”– emelte ki a szakorvos, aki szerint fél éves kor után mindenképp érdemes elvégeztetni a szűrővizsgálatot, hiszen a szakember véleménye útmutató a további tennivalók eldöntésében.

Ennek a pár másodperces, modern szűrővizsgálatnak az a nagy előnye, hogy alig igényel együttműködést a gyermektől. Az eljárás teljesen fájdalommentes, játékos formában történik, amelynek során egy speciális kamera fényképeket készít a vizsgált gyermek szemeiről. A kicsi szülője ölében, a vizsgáló orvostól viszonylag távol helyezkedik el. A vizsgáló eszköz által segítséget kapunk a kancsalság, a fénytörési hibák a fennálló dioptria eltérések megítéléséhez. Nagyon fontos az eltérések időben történő felfedezése, amely esélyt ad a gyors kezelésre és a gyógyulás esélyeinek növelésére” – mondta el Dr. Munkácsi Györgyi a Czeizel Intézetben is alkalmazott gyermekbarát szemészeti szűrési eljárásról.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.