Menü

Így esznek az ínyencek

A civilizált, időhiányban szenvedő társadalom "elfelejtett okosan enni". A nagy rohanás közepette túl sokat és túl gyorsan eszünk, s közben nem is érezzük az ételek ízét. Ideje változtatni a szokásainkon, hogy valóban élvezetté váljon az étkezés!

Hogyan és miért alakultak így át az evési szokásaink? A legfontosabb momentum, hogy az ipari élelmiszergyártás térhódításával megszűnt az ételek szezonális és korlátozott fogyasztása. Az alapanyagok legnagyobb része bármikor elérhető (még ha nem is mindig ugyananyiba kerül). Ennek hátránya, hogy nem törekszünk a frissességre - igaz, sok bevásárlóközpont és multi élelmiszerlánc éppen ezzel a hívószóval csalogatja vevőit. S mivel bármi bármikor elérhető, mindent mindennel és mindenkor fogyasztunk. Jellemző, hogy egyszerre sokféle ételt eszünk "terülj, terülj asztalkám" - jelleggel.

De hiába ekkora a kínálat, ha sietősen kapjuk be az ennivalókat, a falatokat nem rágjuk meg eléggé, és még csak nem is figyelünk evés közben: a legtöbben tévét néznek, telefont és tabletet, vagy számítógépet használnak evés közben, "jobb esetben" pedig olvasnak. Mindenesetre nem figyelnek arra, amit csinálnak, az evés automatizmussá válik.

Pedig a túlevés egyik oka az, hogy ésszel tudjuk: az étel az élet, és élvezetet keresünk benne, de a fenti szokások mentén nem kapjuk meg tőle azt, amit várunk, ezért "túlfogyasztunk", hátha akkor és attól jobb lesz. Megfigyelhető, hogy aki valóban élvezni tudja az ételek ízét, és odafigyelve, "jelenléttel" és tudatosan étkezik, annak kisebb mennyiség is jóllakottságérzetet, sőt örömet okoz.

Íme néhány ötlet, amit ha megfogadsz, igazi ínyenc lehetsz, akinek az evés anélkül válhat boldogságforrássá, hogy elhíznál!

- Ne egyél egyszerre, egymás után sokféle ételt, hanem kapj be egy falatot, és rágd meg alaposan! Figyeld meg, milyen íze van, milyen állaga, fűszerezése. (Ezzel egyébként a tudatos jelenlétet is gyakorolhatod, és úgynevezett flow-élményben lehet részed.) Ha lenyelted, utána edd a következő féle ételt (mondjuk a főétel után a köretet, vagy a szendvicshez a sajtot).
- Próbáld ki, hogy csak az étel élvezetéért eszel, nem pedig csupán azért, mert éhes vagy! De add meg a módját: teríts meg szépen, és ne tereld el a figyelmedet evés közben semmivel. Azaz hagyd máshol a telefonodat, és a tévét se kapcsold be!
- Keresd a szezonális ételeket, hiszen mindig ezek a legízesebbek, valamint a házi termelők termékeit! Biopiacokon, kistermelői üzletekben találhatsz ilyesmit. Igen, érezni lehet a különbséget a házi és a bolti mustár, torma, mogyorókrém, majonéz, lecsó és sok más egyéb között.
- Lehetőség szerint kerüld a fagyasztott és konzervételeket! Teljesen más ízvilágban lesz részed.
- Szánj időt az evésre! Próbálj olyan időpontokat választani, amikor nem rohansz, hanem rá tudod szánni az időt a tudatos étkezésre.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.