Menü

A jövőben elérhető lesz a fogamzásgátló injekció férfiaknak

A védekezés nagyon fontos abban az időszakban, amikor a pár bármilyen okból kifolyólag még nem áll készen egy jövevény érkezésére. Nagyon fontos akkor is, ha gyermekeink még fiatalok, viszont már aktív szexuális életet élnek. Fontos, hogy felvilágosítsuk őket az elérhető védekezési lehetőségekről. Ez a lista a jövőben egy újabb ponttal bővülhet.

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint lehetőség nyílhat arra, hogy a férfiak fogamzásgátló injekciót kapjanak. Ezzel az opcióval ők is tudnák szabályozni saját fertilitásukat.

Azonban ez a forgatókönyv előreláthatólag még egy ideig nem fog valóra válni. Ennek oka, hogy a vizsgálatokba bevont férfiak, akiken az injekciót tesztelték, számos mellékhatást tapasztaltak. A leggyakrabban előforduló tünetek a fájdalom, hangulatzavar, depresszió és a pattanások voltak.

Miről szólt a kutatás?

A felmérésben összesen 320, kapcsolatban élő önkéntes férfi vett részt. Az alkalmazott fogamzásgátló injekció a férfiak spermiumképzését lassította le, gyakorlatilag meddővé tette őket. Az injekció kétféle hormon keverékét tartalmazta, amelyet úgy terveztek meg, hogy a spermiumok kialakulását gátolják. A férfiak a hormonlöketet 13 hónapon keresztül minden második hónapban kapták meg. Az elemzések szerint a módszer hatékonysága 96% volt.

A kutatási időszak három éven keresztül tartott, végső soron 2011-ben az észlelt mellékhatások miatt állították le a vizsgálatokat. Az injekció hatásai nem véglegesek, a kutatásban részt vevő férfiak 95%-ánál egy éven belül termékeny spermiumokat tudtak azonosítani.

A többség használná, ha elérhető lenne

Az önkéntesek 75%-a nyilatkozta, hogy elégedettek voltak a módszerrel, így ha később elérhető lesz, szívesen alkalmaznák. Allan Pacey, neves termékenységi szakértő szerint az injekció rendkívül hatékony, de aggodalmát fejezte ki a mellékhatásokat illetően.

Forrás: patient.co.uk

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?

Hogyan lehet fenntartani egy távkapcsolatot?

Majdnem mindenki átéli egyszer az életében, milyen a távkapcsolat. Adódik a kérdés, hogy lényegében véve minden viszony távolról indul, csak van, ami a távolság miatt hosszabb távon fenn is marad. De vajon hányan képesek együtt is élni ezzel az állapottal? Egyáltalán létezik-e tartós párkapcsolat, vagy ez csak egy elegáns kifejezés a modern világban?

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.