Menü

Így neveld olvasásra a gyereked

"A mai gyerekek nem szeretnek olvasni, csak a képernyő érdekli őket" - halljuk sok helyről a megállapítást, ami nincs is messze a valóságtól. Jóval kevesebb gyerek számára jelent hobbit az olvasás, ha van internet, okostelefon, számítógép és tévé. Enélkül nehéz lekötni a figyelmüket, és jobbára csak unatkoznak akkor is, ha roskad a könyvespolc. Igen ám, de a szülők-nevelők is felelősek azért, hogy egyre kevesebb fiatal olvas! Mit tehetünk, hogy csemetéink később örömmel forgassák a könyveket?

Kezdjük korán

Az olvasásra is igaz, hogy minél korábban kezdjük el a gyerekek ezirányú nevelését, annál több esélyünk van rá, hogy lesz eredménye. Így már egészen kisgyerekkortól érdemes odafigyelni és tenni azért, ha intelligens és olvasó gyermekre vágyunk.

A példa fontossága

Tudjuk, a gyerekek nem az alapján tanulnak elsősorban, amit mondunk nekik, hanem próbálnak minket leutánozni. Ha azt látják a szülőktől, hogy ők is szívesen olvasnak, könyvesboltba, könyvtárba járnak, otthon lépten-nyomon találhatóak könyvek, akkor ők is érdeklődőek lesznek e tekintetben. De ha csak azt látják tőlünk, hogy nyomkodjuk a távírányítót vagy a billentyűzetet, akkor ne várjunk csodát...

Életkorfüggő történetek

Elsődleges szempont, hogy rendszeresen, lehetőleg minden nap esti mesét olvassunk a gyereknek, kapjon ajándékba szép mesekönyveket, képeskönyveket. Később pedig ahogy növekszik, lássuk el az életkorának és érdeklődésének megfelelő olvasmányokkal, hogy lássa - nem csak a kicsiknek szólnak a könyvek. Ha nő a gyermek, akkor is olvashatunk fel neki - a gyerekek igazán szokták szeretni akár kora kamaszkorban is ezt a programot.

Ne csak könyvet

Szintén kiváló, ha újságokat, képregényeket olvashatnak a gyerekek. Manapság sok szülő sajnálja a pénzt az efféle kiadványokra, hiszen interneten keresztül akár ingyen elérhetőek ezek a tartalmak, de sajnos nagyon nem mindegy, hogy kézzel foghatóan, vagy képernyőn keresztül olvasnak-e. Az e-book olvasó kellemes átmeneti megoldást képezhet. Ne gondoljuk, hogy ugyanaz lenne, mint a tablet, vagy a telefon, ennek a kijelzője ugyanis szemkímélő, valamint nem vonja el a figyelmet, nem szakítja meg a folytonosságot az internet és a beérkező üzenetek.

Elektronikus bébiszitter

Nagy akadályt jelent, hogy sok szülő a tévét, valamint a számítógépes mesenézést rendszeresen alkalmazza, ha szeretné a gyermek mellett elvégezni a feladatait, vagy egy kis nyugalomra vágyik. A törekvés érthető a fáradt kisgyerekes anyukák és apukák, nagyszülők részéről, de ezzel rendszeres képernyőzésre szoktatják a kicsiket és azt sugallják nekik: ha egyedül vagy, a képernyő az, ami leköt téged és társaságot ad neked. Innentől pedig kevésbé válnak érdekessé a könyvek.

Olvasás mint izomfejlesztés

Tudjuk, hogy az olvasás teljesen más agyi területeket mozgat meg, mint a képernyő. Míg az előbbi esetén aktivizálódik a fantázia, és egyszerre befogad, valamint működik az agy, az utóbbi esetén kvázi kikapcsol. Nem véletlenül alakult ki a szokás, hogy hullafáradtan tévét nézünk. De mindez olyan, mint az izom: ha nem edzzük magunkat, egy idő után ellustulunk. Az agy átáll a könnyedebb szórakozási formára, és az olvasás fárasztani fogja, vagy nem lesz olyan érdekes a számára. Megszokja, hogy nem kell képeket alkosson, hanem azt megkapja kívülről. Hozzászokik a gyorsabb információáramláshoz, és a könyvek, az olvasás világa már ingerküszöb alá kerül. Ennek tudatában érdemes bánnunk a képernyő adta szórakozási formákkal...

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.