Menü

Miért olyan fontos a megfelelő fehérjebevitel?

Szervezetünknek nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre. A protein fontos tápanyag, mivel szerepe van a szövetek felépítésében és javításában, valamint enzimek, hormonok és más kémiai anyagok alkotóeleme. Ezen felül szerepet játszik a szervezet betegségekkel szembeni védelmében: baktériumok, vírusok ellen harcban. Részt vesz más tápanyagok szállításában, és elősegíti az izmok összehúzódását.

A Brit Táplálkozási Társaság szerint a felnőtteknek testtömeg kilogrammonként 0,75 g fehérjére van szükségük. Ez egy átlagos testfelépítésű férfi esetében 55 g, míg egy átlagos testfelépítésű nőnél 45 g fehérjebevitelt jelent naponta. Az amerikai nemzeti egészségügyi ajánlás szerint a napi fehérjebevitel függ az átlagos kalóriabeviteltől is, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ezen ajánlás szerint a napi ajánlott bevitel az összkalória szükséglet 10-35%-a. Például egy embernek, aki 2000 kalóriát visz be naponta, kb. 100 g fehérjét kell fogyasztania, ami akár a teljes napi kalóriaszükségletet is fedezheti. (Ez azért egy kicsit extrém eset lehet!)

A legjobb fehérjeforrásaink, amik közül válogathatunk: tojás, hal, szárnyas, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi alapú fehérjék (bab, hüvelyesek, magok, csicseriborsó). Vannak azonban olyan emberek, akiknek a gyomra nem szívesen tolerálja a különböző hüvelyesek fogyasztását, vagy kifejezetten egy diéta vagy életmód követése miatt nem fogyasztják ezeket az ételeket. Számukra is van alternatív megoldás!

Néha előfordulhat, hogy fehérjeporral helyettesítjük e tápanyag bevitelét. Ezeknek a termékeknek sokféle változata kapható a kereskedelemben: búza, szója, kazein, tojásfehérje, barnarizs, borsó, kender alapú porok. Ha vonakodunk használni a tejtermék alapú fehérjeporokat, akkor nyugodtan támaszkodhatunk a növényi alapúakra. A legfontosabb, hogy találjunk legalább egy változatot, ami kielégíti a szükségleteinket, és szívesen építjük bele az étrendünkbe.

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő fehérjeport, játékos főzésbe kezdhetünk. Kipróbálhatjuk a különféle recepteket, például készítsünk smoothie-kat több ízben! A fehérjeporokat ezen kívül felhasználhatjuk muffinsütés, zabkásakészítés, müzlievés, palacsintasütés során, de joghurtba is tehetjük.

Forrás: patient.co.uk

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.