Menü

Magyarországra látogat a szeretet-szakértő

A huszadik század egyik legnagyobb felfedezése volt a párkapcsolatok pszichológiájában az úgynevezett szeretetnyelvek publikálása. Gary Chapman az öt szeretetnyelvről szóló könyvével világhírűvé vált - nem véletlenül, hisz embernek tömegeinek segített. A legenda most Magyarországra látogat - 4 nagyvárosban hallgathatja meg az előadását a hazai közönség.

Egy kiváló és különleges programot ajánlunk ezzel a magyar érdeklődők figyelmébe, hiszen ritka lehetőségre kerül sor: Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsen láthatják és hallhatják az amerikai írót, aki éppen a mai napon töltötte be a 79. életévét.


Gary Chapman, a szeretetnyelvek megalkotója 79. éves
(Kép forrása: http://familyframeworks.us)

Az Egymásra hangolva című könyvét majdnem 40 (!) nyelvre fordították le, és a párterápiában, pszichoterápiában fontos alapfogalommá minősültek a szeretetnyelvek. De nem csak a párkapcsolatokban és a házasságokban, hanem a gyerekeknél, kamaszoknál, sőt önmagunknál is fontos életminőségbeli változást eredményez, ha felfedezzük és működtetjük a szeretetnyelveket a maguk minőségében.

A sikert talán az eredményezte, hogy viszonylag egyszerű és közérthető módon foglalta össze Gary Chapman az emberi kapcsolatok egy nagyon fontos elemét, amelyen rengeteg minden áll vagy bukik: konkrétan, hogy hogyan érezzük magunkat szeretve - milyen módon lehet kimutatni és befogadni a szeretetet? Ha például különbözik a szeretetnyelvünk egy kapcsolatban, és ennek nem vagyunk tudatában, akkor lehet, hogy hiába minden igyekezet a magunk és a másik részéről, nem érezzük magunkat szeretetben, mindössze azért, mert olyan, mintha más nyelvet beszélnénk. Márpedig melyik nyelv lehet fontosabb, mint a szereteté...?


Gary Chapman az Oprah Show meghívottjaként
(Kép forrása: Huffington Post)

Gary Chapman amellett, hogy írói tevékenysége mellett párkapcsolati és házassági tanácsadó, valamint műsorvezető, negyvenhat éve baptista lelkész is Észak-Karolinában. Feleségével 45 éve házasok. Nemrégiben még a világhírű Oprah Show is meghívta őt, hogy a szeretetnyelvekről beszélgessen Oprah Winfrey-vel.

A hazai előadásokról a http://szeretetnyelvek.hu/esemenyek/ linken értesülhet, valamint ugyanitt vásárolhat jegyet igen kedvezményes áron. Gary Chapman a könyveit hazánkban forgalmazó Harmat Kiadó meghívására látogat el hozzánk - köszönjük nekik!

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.