Menü

Tanítsuk gyerekeinket a digitális eszközök tudatos használatára

A digitális eszközök használta egyre fiatalabb korban kezdődik. Vajon hogyan álljunk ehhez hozzá szülőként? Támogassuk vagy korlátozzuk ezen eszközök használatát gyerekünknél?

Az biztos, hogy nagyon nem lehet és érdemes ellene menni ennek a folyamatnak szülőként. Vagyis a teljes tiltás nemcsak, hogy nem igazán kivitelezhető, de valahol értelmetlen is. Mivel ebben a világban neveljük gyermekeinket, és ennek a világnak most nagyon is, sőt egyre jobban része a különböző digitális eszközök használata. A kulcsszó inkább a limit. Vagyis az első és legfontosabb, hogy ebben is, mint minden másban korlátokat állítsunk fel, szabályozzuk, hogy mikor, mennyit használhatja a gyerek ezeket az eszközöket. Például érdemes kitűzni azt a szabályt, hogy lefekvés előtt közvetlenül már ne számítógépezzenek, telefonozzanak a gyerekek.

Persze szülőként magunkra is oda kell figyelnünk, hogy milyen példát mutatunk. Ha állandóan a telefonnal a kezünkben létezünk csak, akkor nehéz lesz a gyereket más irányba terelni ezzel kapcsolatban. Ha rendszeres jelleggel ránézünk telefonunkra, ha folyamatosan csekkoljuk üzeneteinket, az komolyan sértheti a családi intimitást. A gyerekek pedig erre különösen érzékenyek, fontos számukra a szülő teljes és elmélyült figyelme.

A képek és videók készítése és megosztása szintén kardinális pont. Nyilván nem kell túl idősnek lenni ahhoz, hogy egy gyerek már tudjon képeket, videókat készíteni és megosztani a telefonjával. A következmények felmérése szempontjából azonban nagyon is nem mindegy az életkor és az érettség. Szülőként fontos látni ennek veszélyeit, és időben érdemes ezzel kapcsolatban felvilágosítani gyerekeinket. A képek, videók készítésének is vannak illemszabályai, a kompromittáló tartalmak megosztása pedig igen csak kellemetlen következményekkel járhat, akár jóval a megosztást követően is.

Vannak különböző applikációk is arra, hogy tartalmakat letiltsunk, illetve van lehetőség, hogy monitoring alatt tartsuk a gyerek teljes internet-használati szokását. De nyilván látni kell, hogy ezen lehetőségek kiaknázása igencsak bizalmatlan gyerek- szülő kapcsolatról árulkodik. A digitális eszközök hasznosak és veszélyesek is tudnak lenni. Fontos lenne, hogy a szülők ne elsősorban az ellenőrzésre koncentráljanak, hanem tudatosabb felhasználásra neveljék gyereküket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.