Menü

Ajándékvásárlás: többet szívvel, mint pénzzel!

Nem kell teljesen kivonódni az ünnepeket megelőző ajándék vásárlási lázból, de némi józan megfontolással, sokat tehetünk környezetünkért ebben az időszakban is.

Tényleg egyszerű dolgokról van szó. A lényeg, hogy legalább kicsit mérsékeljük az ebben az időszakban igen csak elszabaduló pénzköltésünket, vagyis vásároljunk kevesebbet, mint amit egyébként megtehetnénk. Ha például meg szoktuk határozni, hogy családtagjainknak milyen értékben veszünk ajándékot, akkor ezt az értéket mondjuk felezzük meg. Rossz tanácsadó a „kire mennyi pénzt szánunk” elv, ebből származik a legtöbb felesleges ajándék. Mert nem a másik fél lebeg a szemünk előtt, hanem a keretösszeg.

Ezért bár közhelyesnek hangozhat, de az ötletes, személyre szóló ajándékok nemcsak nagyobb örömet tudnak általában okozni, de mivel nem haszontalan, felesleges tárgyak, ezért kevesebb terhet rónak környezetünkre is. A legjobb, ha nem (csak) tárgyi ajándékokban gondolkozunk, hanem élményekben.

Például családon belül is érdemes lehet alkalmazni a közösségekben szokás, „húzós” ajándékozás gyakorlatát. Vagyis, hogy mindenki csak egy személynek vesz ajándékot, annak, akit előzetesen kihúzott. Ebben az esetben csak egy-egy személyre kell koncentrálnunk, így könnyebb ötletesnek és eredetinek lenni az ajándékvásárlásban, ráadásul így csökkenthető a felesleg (felesleges, haszontalan, nem személyre szabott ajándék).

Élményre pedig jó példa lehet, ha családon belül úgy döntenek, hogy ajándék helyett elutaznak valahova, vagy részt vesznek közösen valamilyen programon. Nem muszáj persze pont karácsony napjára időzíteni ezt a közös családi programot. A lényeg, hogy azt az összeget, amit az ajándékokra szánnánk, inkább élményre, családi együttlétre költjük.

Mielőtt minket is magával rántana az ünnepi köntösbe öltöztetett fogyasztási, vásárlási láz, érdemes lassítani, és kívülről ránézni erre az „őrületre”. Legyünk tudatosabbak, és vásároljunk idén, legalább eggyel kevesebb felesleges ajándéktárgyat, mint tavaly!

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.