Menü

Sokan nem tudnak a cukorbetegségükről

Minden második ember nem tudja magáról, hogy cukorbeteg. A 2-es típusú cukorbetegség nagyon gyakori, és mivel alapvetően tünetmentes, fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel. Összeszedtük, mit érdemes tudni a cukorbetegségről, mire érdemes figyelni a betegség kapcsán, és melyek a megelőzés sarokpontjai.

Mi áll a betegség hátterében?

A vércukorszint legfőbb szabályozója az inzulin nevű hormon, melyet a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek termelnek. Ha ezek a sejtek autoimmun folyamatok következtében elpusztulnak, akkor értelemszerűen egy inzulinhiányos állapot alakul ki. Ez a probléma áll fenn az 1-es típusú cukorbetegeknél, mely esetben leginkább a genetikai hajlamot, immunológiai fogékonyságot hangsúlyozzák a szakemberek a betegség kialakulásának hátterében.

A leggyakrabban azonban nem az inzulin hiánya a probléma, hanem az inzulinrezisztencia, vagyis hogy nem hat ez a hormon, nem szabályozza a vércukorszintünket. Ez leginkább helytelen életmódra visszavezethető probléma, melynek legfőbb kockázati tényezője az elhízás.

Melyek a legjellemzőbb tünetek?

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében meglehetősen erős tünetek jelentkezhetnek (pl.: komoly rosszullétek). A 2-es típusú cukorbetegségre azonban nem jellemzőek látványos tünetek, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon. Összességében pedig a következő tünetek utalhatnak leginkább magas vércukorszintre: kínzó szomjúságérzet, fokozott éhségérzet, fogyás, levertség, száraz bőr.

Mi tehetünk a megelőzés érdekében, illetve hogyan tarthatjuk kordában gyógyszer nélkül vércukorszintünket?

Az életmód szerepe kulcsfontosságú mind a megelőzés, mind a kialakult betegség kezelése tekintetében. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása leginkább a helytelen, káros életmódhoz köthető, de éppen ezért sokszor egy megfelelő étrend betartása is elegendő, hogy kordában tartsuk a problémát.

Fontos látni, hogy egyébként az étrend ebben az esetben nem feltétlenül jelent komoly megvonásokkal járó táplálkozást. Szakemberek szerint a cukorbetegség kezeléséhez szükséges étrend, szinte megegyezik az (egészségünk megőrzése érdekében fontos) általában is követendőnek tekintett táplálkozási szokásokkal. Nyilván kulcsfontosságú, a szénhidrátbevitel időpontjainak szigorúbb nyomon követése, illetve mennyiségének szabályozása, korlátozása.

Megelőzés tekintetében a rendszeres mozgás (min. heti 3-5 alkalommal történő félórás edzés) mellett leginkább a cukor-, és a finomított liszt fogyasztásának korlátozása fontos. Mindez nem jelenti azt, hogy egy végletekig korlátozó, sanyargató étrendet kellene követni, inkább egy hosszútávon betartható, kiegyensúlyozott táplálkozást kell alatta érteni. Ennek fontosabb elemei: a napi 5-6 étkezés (kis adagok), sok zöldség fogyasztása, és a feldolgozott, cukrozott és tartósított élelmiszerek fogyasztásának csökkentése.

Milyen kockázatai lehetnek a cukorbetegségnek, ha nem ismerik fel és nem kezelik?

Az érrendszeren keresztül a magas vércukorszint komoly károsodást okozhat például a szemfenéki idegekben, a veseműködésben, valamint idegrendszeri szövődményei is lehetnek a betegségnek. 2-es típusú cukorbetegség esetében pedig minden olyan folyamatot, illetve betegséget felerősíthet a magas vércukorszint, amelyek előfordulása egyébként is felülreprezentált idősebb korban.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.