Menü

Betegen közösségben

Örök körforgás a gyerek közösségekben, hogy a betegségek folyamatosan jelen vannak, valaki mindig beteg, és előbb utóbb mindenki elkapja az aktuális fertőzést közösségen belül.

Rossz szemmel nézzük azokat a szülőket, akik betegen is bölcsibe, oviba, iskolába viszik gyereküket, de más részről meg a munkáltatók egyáltalán nem nézik jó szemmel, ha a szülő rendszeresen táppénzre megy beteg gyereke miatt. Érthető, hogy a szülőnek munkavállalóként is kötelességei vannak, és nem egyszerű az élet minden területén megfelelni. Alapvetően mégsem jó döntés, ha gyerekünket betegen közösségbe visszük.

Sok szülő úgy gondolkodik, hogy enyhébb tünetek jelentkezésénél még nem érdemes felborítani a napirendet, ezért a gyerekeket orrfolyással, náthával, vagy akár hőemelkedés esetén is közösségbe viszik. Pedig a betegségek többsége a korai szakaszban az igazán fertőző, így egy vizes orrfolyás akár fertőzőbb lehet, mint egy régóta fennálló köhögéses betegség.

A közösség többi tagjával szemben sem fair, ha gyerekünket betegen visszük bölcsibe, oviba vagy iskolába, de a mi szempontunkból sem kifizetődő. A legyengült immunrendszer újabb fertőzés, és a betegség elhúzódásának kockázatát jelenti közösségben. Ezért még ha nem is lázas, látványosan beteg a gyerekünk, de levert, taknyos, esetleg hőemelkedése van, ne vigyük közösségbe! Hagyjuk, hogy kipihenje magát nyugodt körülmények között, és amennyiben a tünetek súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz!

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.