Menü

Női problémák hátterében

Sok nő küzd olyan problémákkal, melyek komoly kárt tesznek nőiességükben, életminőségükben és legtöbbször a hormonegyensúly felborulására vezethetőek vissza. A leggyakoribb ilyen jellegű problémák: a meddőség, az elhízás, és a menstruációs zavarok, de ezek egyben okai és következményei is számos más panasznak.

A hormonrendszerünk működését alapvetően 3 dolog befolyásolja: a környezeti hatások, az életmód, és az érzelmek.

A progeszteron nevű női hormon legfontosabb funkciója, hogy egyensúlyt tart az ösztrogénnel, ez elengedhetetlen feltétele a női hormonegyensúlynak, ami pedig alapvetőn meghatározza a menstruációs ciklust. Az ösztrogéndominancia egyre nagyobb problémát jelent, melynek nemcsak a várt gyermekáldás elmaradása lehet a következménye, hanem számos, életminőséget rontó panasz, tünetegyüttes is. Az ösztrogén túlsúlyba kerülése, nemcsak abból adódhat, hogy önmagában sok ez a hormon, hanem a progeszteronhoz képest van túlsúlyban, vagyis a hangsúly a két női nemi hormon arányán van.

A hormonegyensúly felbomlására számos kellemetlen panasz vezethető vissza, többek között: az emlőcsomó, petefészekciszta, és a mióma kialakulása, meddőség, vetélés, nem megfelelő és fájdalmas menstruációs ciklus. Nehéz szétválasztani az okokat és a következményeket, de a problémakörhöz tartoznak olyan tünetek is, mint például: endometriózis, bőrgyulladás, csökkent nemi vágy, súlygyarapodás, édességvágy.

Mivel a hormonális rendszert az idegrendszerünk irányítja, melyre nagy hatással vannak érzelmeink, a tartós stresszhatás, negatív érzelmi állapot is káros hatású lehet. Emellett még a környezeti hatások és az életmód befolyásolja leginkább hormonháztartásunk működését. A vegyszerterhelés egyre nagyobb mértékű, az évek során a szervezetben felhalmozódó mesterséges ösztrogénvegyületek nagyban felelősek a hormonegyensúly felbomlásáért. Ilyen vegyületeket tartalmaznak például a körömlakkok, az izzadásgátlók, a háztartási vegyszerek, szintetikus mosószerek, testápolók, hajfestékek, parfümök, növényvédő szerek és így tovább.

Fontos lenne, hogy ne csak akkor kezdjünk el ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, amikor már az egyik legsúlyosabb következménnyel, a meddőséggel nézünk szembe. A fentiekben említett panaszok, tünetek mind jelzések, hogy valami nem megfelelően működik, és elsősorban ne együtt élni tanuljunk meg ezekkel a problémákkal, hanem a probléma tudatosításával, körüljárásával illetve a megoldás kereséssel próbáljunk meg segíteni magunkon.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.